‘Dood gewaande verdedigers van Slangeneiland nog in leven’

Slangeneiland, het strategische eilandje in de Zwarte Zee.
Slangeneiland, het strategische eilandje in de Zwarte Zee. Foto Andrey Nekrasov/Getty Images

De dertien Oekraïense grenswachten bij Slangeneiland in de Zwarte Zee, waarvan eerder gedacht werd dat ze dood waren, zijn nog in leven en krijgsgevangen genomen door de Russische strijdkrachten. Dat schrijft de Oekraïense marine maandag op Facebook. De claim dat de dertien mannen toch in leven zijn, is moeilijk te verifiëren. Oekraïne eist hun onmiddellijke vrijlating.

Het afgelopen weekend kwamen beelden vrij van de Oekraïense grenswachten die een capitulatieverzoek van een Russisch oorlogsschip weigerden. In plaats van zich over te geven, riepen ze „krijg de klere”. Daarna stoppen de videobeelden. President Volodymyr Zelensky bevestigde hun dood door te stellen dat ze „als helden” zijn gestorven.

De Oekraïense marine stelt nu dat „Russische propaganda” mensen wil doen geloven dat de mannen zijn „vergeten en begraven”. In werkelijkheid zijn ze „illegaal gevangen” door de Russen, aldus de marine. Illegaal, omdat het reddingsschip waar ze op zaten een civiele status had, zo redeneert de marine. De grenswachten moeten volgens de Oekraïense autoriteiten worden gezien als „niet-strijders zonder enige militaire missie”. Hun vermeende en moeilijk te controleren gevangenneming zou daarom in strijd zijn met het oorlogsrecht.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland zijn begonnen