‘Ik krijg energie van alles wat het leven biedt’

Spitsuur Hugo van den Biggelaar kan zichzelf helemaal kwijt in zijn werk, sport en reizen. In zijn sociale leven neemt broer Bob een bijzondere plek in. „Door hem ben ik opgegroeid met de boodschap dat je het beste van je leven moet maken.”

Hugo (r.): „Ik hou van uit eten gaan en van mooie spullen, zoals kleding en interieur. Er gaat dus aardig wat geld uit. Wat de toekomst brengt, zie ik wel. Corona heeft geleerd dat dingen heel anders kunnen lopen dan je denkt.”
Hugo (r.): „Ik hou van uit eten gaan en van mooie spullen, zoals kleding en interieur. Er gaat dus aardig wat geld uit. Wat de toekomst brengt, zie ik wel. Corona heeft geleerd dat dingen heel anders kunnen lopen dan je denkt.” Foto David Galjaard

Hugo van den Biggelaar: „Ik ben altijd bezig. Ik stort me namelijk vol enthousiasme op mijn eigen plannen en die van anderen. Zo vroeg een vriend die een restaurant gaat openen of ik mee wilde doen. Nu ben ik mede-eigenaar. Een andere vriend maakt interview-podcasts, waar ik nu aan meewerk. Dat doe ik allemaal naast mijn baan als datamarketeer bij Nike. Verder hebben mijn vriendin en ik een rijk sociaal leven.

„Maar mijn belangrijkste nevenactiviteit is de Special Social Club, die zich inzet om mensen met een verstandelijke beperking uit hun isolement te halen. De Special Social Club is een beetje mijn baby en ik ben een van de trotse papa’s. Het begon met mijn broer Bob, die autisme heeft. Hij ging weleens met me mee naar feestjes, want hij houdt van mensen om zich heen. Maar eigenlijk gaven die feesten hem te veel prikkels. Toen ben ik op zoek gegaan naar uitgaansmogelijkheden voor mensen met een beperking, maar dat bleek allemaal te worden georganiseerd vanuit de zorg: in de middag, zonder alcohol en er werd tegen mij gepraat in plaats van tegen Bob. Het voelde niet als ‘uitgaan’.

„Toen heb ik in november 2018 samen met twee vrienden zelf iets georganiseerd voor deze doelgroep. We hebben instellingen voor mensen met een beperking gebeld en verteld dat we een feest gingen geven. Van acht uur ’s avonds tot middernacht, met alcohol. Om kwart voor acht stond er al een lange rij voor de deur en de avond werd een geweldig succes. Ze vermaakten zich, er ontstonden verkeringen. Ik heb die avond letterlijk staan huilen van geluk. Het was duidelijk: het mocht niet bij een eenmalig feest blijven. Dus hebben we een stichting opgezet. Op Valentijnsdag 2019 hebben we een datingavond gehouden, ook dat was hartverscheurend mooi.

„Nu heeft de stichting twee vaste fulltime krachten, een kantoor en een leger vrijwilligers, die onder meer werken aan een platform waarop activiteiten staan voor mensen met een beperking. Ook is de club actief geworden in andere steden en doen we mee aan sportevenementen, zoals de Amsterdam Marathon. Ook mensen in een rolstoel doen mee. Die hebben we gewoon over de finish geduwd. Inkomsten krijgen we uit giften, maar we zoeken nog particulieren en bedrijven die onze groei willen sponsoren.”

Lockdownpakket

„Mijn broer vindt het allemaal geweldig. Zijn sociale netwerk is er niet groter op geworden door corona. En hij had al geen groot netwerk. Nu is hij op clubfeesten dj Bobo en heeft hij al verschillende vrienden gemaakt. Hij heeft zelfs al eens gedraaid op een personeelsfeest van Heineken met negenhonderd man. Als broer vind ik dat geweldig om mee te maken.

„Bob woont in een begeleid-wonengroep, waar hij een eigen appartement heeft, en hij is vaak bij mij. Hij is mijn beste vriend. Door hem ben ik opgegroeid met de boodschap dat je het beste van je leven moet maken. Hij moet elke dag strijd leveren, maar is zó optimistisch. Dat hielp ons om in coronatijd niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar de Special Social Club online voort te zetten: online quizzen, online bingo, online film. Om een band te houden met onze community. We bezorgden lockdownpakketten bij instellingen met een discobal, een playlist, browniemix en slingers, zodat ze thuis een feestje konden bouwen.

„Zoals ik passie voel voor de Special Social Club, zo wilde ik ook een baan waarin ik passie kwijt kon. Ik heb een bachelor economie en finance gedaan en masters in finance en international management. Maar de hardcore financiële wereld past niet zo goed bij mij. Ik wilde voor bedrijven werken waar ik iets bij voel. Met mooie producten en social responsibility. Ik wil met passie over mijn werk kunnen praten.

„In mijn vrije tijd ben ik het liefst buiten. Ik doe aan skiën, golf en bergbeklimmen. Binnen vijf jaar wil ik de Mount Everest beklimmen met vrienden. Twee jaar geleden hebben we de Mont Blanc beklommen. Overweldigend! Aan het einde van elk jaar denk ik terug aan geluksmomenten en in 2021 was dat een wandeling bij maanlicht en de zonsopgang op een gletscher met uitzicht op die machtige bergen. Dit jaar willen we naar de Elbroes in Rusland. Gelukkig houdt mijn vriendin ook van reizen en avontuur. In november zijn we naar Jordanië geweest.”

Icarus

„Ik vind vakanties niet alleen maar leuk, maar ook noodzakelijk. Je krijgt een andere kijk op de wereld. Zo hadden we in Jordanië een heel ontwikkelde gids die verliefd sprak over zijn vrouw. Toch moest die vrouw hem elke keer bellen als ze het huis wilde verlaten. Dat geeft stof tot nadenken. Maar ik ben vorig jaar ook op Ibiza geweest, hoor, lekker met een leeg hoofd op het strand liggen. Ik ben gewoon iemand met veel interesses.

„Ik heb ook recentelijk een huis gekocht. En ik hou van uit eten gaan en van mooie spullen, zoals kleding en interieur. Er gaat dus aardig wat geld uit. Wat de toekomst brengt, zie ik wel. Corona heeft geleerd dat dingen heel anders kunnen lopen dan je denkt. Ik krijg energie van alles wat het leven te bieden heeft, dus ik ga mezelf niet beperken. Een van mijn favoriete verhalen uit de Griekse mythologie is dat van Icarus, die met vleugels van was te dicht bij de zon vloog. De was smolt en Icarus stortte neer. Ik lijk wel een beetje op hem. Maar voorlopig wil ik mezelf blijven pushen om nieuwe dingen te doen.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl

Actuele vacatures

Meer vacatures

Uitgelichte artikelen

Meer artikelen