China ‘diep bezorgd’ over ontwikkelingen, onthoudt zich van stemming VN-resolutie

De Chinese ambassadeur bij de Verenigde Naties, Zhang Jun, zegt dat Beijing „diep bezorgd” is over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne. Tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad vrijdagavond lokale tijd in New York, zei hij dat het „tot een punt is gekomen, dat we niet graag zien” en dat „de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle staten moet worden gerespecteerd en dat de doelstellingen en beginselen van het VN-Handvest gezamenlijk moeten worden nageleefd.”

Toch onthield China zich van stemming over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die de Russische inval van Oekraïne veroordeelde. Rusland sprak zijn veto uit over die resolutie, maar daar ging China niet in mee. Volgens westerse diplomaten is dat een voorzichtig succes in de pogingen een wig te drijven tussen Moskou en Beijing. Eerder deze week weigerde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken de Russische inval een invasie te noemen.

In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemden later wel zeventig landen in met een resolutie waarin de Russische aanval in afgezwakte vorm werd bekritiseerd. Het woord „veroordeelt” was daarin vervangen door „betreurt” en ook de verwijzing naar een bepaling in het VN-Handvest werd geschrapt, die leden in staat stelt militaire actie te ondernemen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zware gevechten gemeld nabij centrum Kiev