Chiropractor vrijgesproken van toebrengen zwaar letsel

Nekkraken Een patiënt moest in 2016 bij een behandeling met gescheurde halsslagader naar het ziekenhuis worden gebracht.

De rechter stelt dat de chiropractor contra-indicaties voldoende onderzocht.
De rechter stelt dat de chiropractor contra-indicaties voldoende onderzocht.

De Haarlemse chiropractor wiens patiënt in 2016 tijdens een behandeling onwel werd en met gescheurde halsslagader naar het ziekenhuis werd gebracht, is maandag vrijgesproken van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. De gescheurde slagader veroorzaakte een herseninfarct bij de patiënt en leidde tot verlamming. De rechtbank acht niet bewezen dat dit letsel het gevolg is van de behandeling die de chiropractor heeft verricht.

Niet geïnformeerd

De patiënt moest gereanimeerd worden toen hij zich door de chiropractor liet behandelen voor aanhoudende hoofdpijn. De advocaat van de patiënt stelde bij de rechtszaak dat de chiropractor zijn cliënt destijds niet heeft geïnformeerd over de mogelijke risico’s.

Bij de eerste behandeling werd wel een vragenlijst afgenomen, maar bij de tweede behandeling, toen de scheur in de slagader optrad, zou de chiropractor onvoldoende tot geen aandacht hebben besteed aan het veranderde klachtenbeeld van de patiënt. Naast nekklachten had hij ook een bobbel in de nek, volgens de advocaat een beginnende klacht van een gescheurde slagader. De behandelaar wordt verweten dat hij geen nader onderzoek heeft ingesteld.

Voor de zaak hebben verschillende experts onderzoek gedaan naar de vraag of het letsel is veroorzaakt door de behandeling van de chiropractor. De deskundigen stellen vast dat er geen bewijs bestaat voor een causaal verband tussen de gescheurde slagader, die een beroerte veroorzaakte, en het manipuleren (kraken) van de nek. Tot die conclusie kwam eerder deze maand ook al het Openbaar Ministerie, dat had verzocht de chiropractor vrij te spreken in de zaak.

Een neuroloog die op verzoek van de patiënt een rapport opstelde, oordeelde dat de gescheurde slagader wel is ontstaan door het kraken van de nek, maar de rechtbank ging daar niet in mee. Volgens de rechtbank heeft de chiropractor voor behandeling voldoende onderzoek gedaan naar eventuele contra-indicaties. Die waren er niet, en dus was er geen reden voor de chiropractor om van de behandeling af te zien.

Zeer zeldzaam risico

Nekmanipulatie is vanwege het zeldzame, maar zeer ernstige risico op een gescheurde slagader een omstreden behandeling. Volgens deskundigen die de rechtbank raadpleegde, kan niet worden vastgesteld dat dit een mogelijk risico is van nekmanipulatie en als dat wel het geval is, is het risico zeer zeldzaam. De behandelaar heeft volgens de rechtbank daarom de informatieplicht niet geschonden.

De patiënt werd na verwijzing van de huisarts doorverwezen naar de chiropractor, omdat er geen plek was bij de fysiotherapeut. Hij zei eerder deze maand tegen NRC nog iedere dag boos te zijn, maar probeert er „het beste van te maken”.

Hij zit in een rolstoel, heeft minder dan 20 procent longfunctie en kan zijn armen niet optillen. Ook is hij 100 procent arbeidsongeschikt verklaard en kan hij zeer slecht zien. Hoewel zijn fysieke vermogens licht vooruit zijn gegaan, is er geen zicht op verbetering van de huidige situatie.