Ajax en familie-Nouri komen schadevergoeding van 7,85 miljoen overeen

Schikking In november vorig jaar kwamen de Amsterdamse club en de familie al overeen te schikken, nu is ook de hoogte van het bedrag bepaald.
Een spandoek van Abdelhak Nouri bij de wedstrijd tussen Ajax en OGN Nice op 2 augustus 2017, twee maanden na de hartstilstand van Nouri.
Een spandoek van Abdelhak Nouri bij de wedstrijd tussen Ajax en OGN Nice op 2 augustus 2017, twee maanden na de hartstilstand van Nouri. Foto Pim Ras/Hollandse Hoogte

Voetbalclub Ajax en de familie van Abdelhak Nouri hebben overeenstemming bereikt over de schadevergoeding die Ajax aan de familie moet betalen. Ajax betaalt een netto-vergoeding van 7,85 miljoen euro aan de familie van de voetballer die in 2017 werd getroffen door een hartstilstand. Dat heeft de club maandag in een persbericht bekendgemaakt. Ook zal Ajax de kosten die de familie voor de verpleging en verzorging van Nouri moet maken blijven vergoeden.

In november vorig jaar kwamen de Amsterdamse club en de familie overeen te schikken, nu is ook de hoogte van het bedrag bepaald. De arbitragezaak, die de familie Nouri in januari vorig jaar bij de KNVB had aangespannen, is door de schikking definitief van de baan.

Abdelhak Nouri (24) werd op 8 juli 2017 in een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen getroffen door een hartstilstand, waardoor de talentvolle middenvelder ernstige en blijvende hersenschade opliep. Een klein jaar later, in juni 2018, nam Ajax de aansprakelijkheid op zich voor de blijvende schade die de speler had opgelopen. Algemeen directeur Edwin van der Sar gaf toen toe dat de behandeling van Nouri nadat hij onwel was geworden, tekort had geschoten. Het duurde enkele minuten voordat hij hartmassage kreeg. Nouri verkeert sindsdien in een lage staat van bewustzijn en wordt thuis door zijn familie verzorgd.

Lees ook: De zaak-Nouri: de grote vraag is nu hoe goed het Ajax-talent zou zijn geworden

Van der Sar reageert maandag tevreden op de overeenstemming, maar zegt zich ook te realiseren „dat daarmee het leed voor Abdelhak en zijn naasten niet voorbij is”. Mohammed Nouri, de vader van Abdelhak, zegt dat de afgelopen jaren de familie naast veel moeilijke momenten „ook heel veel kostbaars” hebben opgeleverd. Het besef dat Nouri voor veel mensen „een verpersoonlijking van saamhorigheid en verbroedering” is, noemt hij een „enorm troostende gedachte”.

Als eerbetoon aan Nouri, die op de rand van een doorbraak in de hoofdmacht stond, heeft Ajax besloten dat het rugnummer 34 in het eerste elftal voortaan niet meer gedragen zal worden. Het was het rugnummer van Nouri in het seizoen dat hij door de hartstilstand getroffen werd. Die eer viel tot dusverre alleen clubicoon Johan Cruijff met rugnummer 14 ten deel. Eerder besloot Ajax al de prijs voor het grootste talent van de jeugdopleiding te vernoemen naar Nouri. Sinds 2018 ontvingen vier jeugdspelers de Abdelhak Nouri Trofee uit handen van Nouri’s familie.

Toevoeging 21 februari (18:44): Aan dit bericht is later toegevoegd dat Ajax en de familie van Nouri in november 2021 al overeen kwamen te schikken. Daarmee was de door de familie bij de KNVB aangespannen arbitragezaak reeds van de baan.