Storm Eunice

KNMI trekt weeralarm in

Storm Eunice heeft Nederland vrijdagmiddag bereikt. Het KNMI heeft voor delen van het land code rood afgekondigd vanwege zeer zware windstoten. Plaatselijk zijn al windstoten gemeten van 123 kilometer per uur, ofwel orkaankracht. In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen.

Eunice eist zeker twee levens in Duitsland

In Duitsland zijn zeker twee mensen om het leven gekomen vanwege de storm Eunice, die vrijdag over Noordwest-Europa raasde. Bij Altenberge in de deelstaat Noordrijn-Westfalen botste een 56-jarige automobilist door de harde wind tegen een boom en stierf ter plaatste aan zijn verwondingen. In het eveneens in Noordrijn-Westfalen gelegen Saerbeck kantelde een auto en als gevolg daarvan overleed de 33-jarige bestuurder.

In Nederland vielen vier doden door de harde storm en ook in het Verenigd Koninkrijk en Belgie zijn slachtoffers gevallen.

KNMI trekt weeralarm in

Het KNMI heeft om 02.19 uur het weeralarm vanwege de storm Eunice ingetrokken. In de provincies rond het IJsselmeer was tot ver na middernacht nog code rood van kracht, maar die is nu beëindigd.

Behalve voor Limburg en Noord-Brabant geldt voor het hele land code geel, omdat er nog kans is op zware windstoten van 75 tot 100 km/u. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen nog hinder ondervinden, waarschuwt het KNMI.

Achttien woningen ontruimd in Appingedam

In de Groningse plaats Appingedam zijn even voor middernacht achttien woningen ontruimd, die door de storm Eunice beschadigd zijn. Een woordvoerder van de veiligheidsregio meldt aan persbureau ANP dat de daken van drie woonblokken drive-in woningen deels zijn weggeblazen.

De bewoners zijn ondergebracht bij familie of vrienden of hebben elders onderdak gevonden. Er zijn geen gewonden gevallen. Hoewel de storm over het hoogtepunt heen is, is in Groningen code oranje nog van kracht.

Voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied geldt nog altijd code rood.

Twitter avatar KNMI KNMI #stormEunice : In het noorden aanhoudend zeer zware windstoten (100-130 km/uur), daar nog #coderood / #codeoranje van kracht. Elders #codegeel voor aanhoudende zware windstoten (75-90 km/uur) https://t.co/fQfI18hmJa

Ook zaterdagochtend geen treinen vanwege stormschade

Als gevolg van storm Eunice is er ook zaterdagochtend geen treinverkeer mogelijk. Dat meldt ProRail, die schrijft dat de schade momenteel nog te groot is. Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd.

Doordat de wind in grote delen van het land nog erg krachtig is, kunnen de herstelwerkzaamheden nog niet volledig worden opgestart. „Veiligheid van onze medewerkers staat op één”, schrijft ProRail. Hoelaat het treinverkeer morgen weer kan worden opgestart, is niet duidelijk. Reizigers worden geadviseerd om hun reis van tevoren goed te plannen.

Meerdere appartementen in Houten ontruimd vanwege ‘loshangende glazenwassersbak’

Meerdere appartementen bij een winkelcentrum in Houten zijn zojuist ontruimd vanwege een loshangende bak voor glazenwassers. Dat meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De bak is losgebroken en dreigt door het stormachtige weer naar beneden te vallen. Bewoners worden tijdelijk opgevangen in het gemeentehuis van Houten.

Twitter avatar vrutrecht Veiligheidsregio Utrecht In #Houten hangt er boven het winkelcentrum het Rond op grote hoogte een onbeheersbare glazenwassersbak, welke mogelijk dreigt naar beneden te vallen. Diverse woningen etc. worden ontruimd. Woordvoering is onderweg, meer informatie volgt. ^SH

Automobilist overleden na botsing met omgevallen boom

Een automobilist is bij het Groningse plaatsje Adorp op een omgevallen boom gebotst en later overleden. Volgens de politie Groningen raakte de bestuurder bekneld, waarna de brandweer eraan te pas moest komen om de persoon te bevrijden. De hulp mocht echter niet baten.

Het is het vierde dodelijke slachtoffer in Nederland door de storm Eunice, nadat eerder op vrijdag drie mensen in Amsterdam en omgeving bij verschillende ongelukken overleden nadat ze geraakt werden door omvallende bomen.

Twitter avatar POL_Groningen Politie Groningen Op de #N361 tussen #Adorp en #Sauwerd heeft rond 19.30 uur een ernstig eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Een automobilist is bekneld geraakt bij een aanrijding met een omgevallen boom. Onder andere @BRWGroningen en het MMT zijn ter plaatse gekomen voor de hulpverlening.

Rijkswaterstaat verwacht zaterdag nog bezig te zijn met wegwerkzaamheden

Rijkswaterstaat waarschuwt iedereen vannacht en zaterdag nog rekening houden met hinder als gevolg van storm Eunice. Dat meldt persbureau ANP. De afgelopen uren zijn tientallen vrachtwagens en busjes gekanteld. Ook zijn er „veel meldingen van bomen, takken en borden” die de weg op zijn gewaaid, zo zegt de dienst op Twitter.

Rijkswaterstaat verwacht nog zeker de hele nacht en een deel van zaterdag bezig te zijn met opruimen en wegwerkzaamheden. Vaak kan pas begonnen worden met opruimen als de storm is gaan liggen. De dienst waarschuwt iedereen niet de weg op te gaan.

Eunice neemt in kracht af, behalve in kop van Noord-Holland en het Waddengebied

Storm Eunice neemt inmiddels in kracht af in het midden en zuiden van het land, maar het noorden van Noord-Holland en het Waddengebied zijn nog niet over de piek heen. Dat zegt een woordvoerder van het KNMI tegen NRC. Noord-Holland en het Waddengebied hebben nog altijd te maken met zware windstoten van zo’n 120 kilometer per uur. Hoewel de storm in die gebieden waarschijnlijk tot het einde van de avond zal aanhouden, neemt de windkracht naar verwachting binnen „een paar uur” af.

De code oranje die gold in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel is inmiddels afgeschaald naar code geel. Daar kunnen nog windstoten optreden van 75-90 kilometer per uur. Code rood, ofwel een weeralarm, is nog altijd van kracht in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland en het Waddengebied

Opblaassporthal HC Rotterdam volledig verwoest

De opblaassporthal van Hockeyclub Rotterdam is volledig verwoest door storm Eunice. Op beelden van RTV Rijnmond is te zien dat er niets meer over is van de opblaashal ter waarde van 800.000 euro, die mede betaald werd door leden van de hockeyclub. Ook het ballenhek van de hockeyclub zou vernield zijn:

Twitter avatar RTV_Rijnmond Rijnmond 📺 | #Eunice raast door onze regio en richt veel schade aan. Bijvoorbeeld bij hockeyvereniging @HCRotterdam, zoals te zien is op deze beelden. https://t.co/OO5Ybpp1pa

Storm Eunice eist ook in de rest van Europa levens

Ook in andere Europese landen heeft storm Eunice levens geëist. In de Britse hoofdstad Londen is een vrouw omgekomen toen de auto waarin ze zat werd geraakt door een vallende boom. De bestuurder van de auto is naar het ziekenhuis gebracht en verkeert buiten levensgevaar. Volgens de politie was de vrouw in de dertig. Verder in het noorden van het land, in de stad Liverpool, kwam iemand om het leven door rondvliegend puin.

In de Belgische stad Ieper is een 79-jarige man omkomen nadat hij te water was geraakt door de harde wind. En in het zuidoosten van Ierland is een man omgekomen nadat hij werd geraakt door een vallende boom.

Ook het Verenigd Koninkrijk wordt getroffen door storm Eunice. Foto Andy Rain/EPA

Geen instortingsgevaar torens Elandkerk Den Haag, omwonenden mogen weer naar huis

De torens van de Elandkerk in Den Haag blijken toch goed bestand tegen storm Eunice. De politie ontruimde eerder op de dag omliggende huizen, omdat de torens heen en weer bewogen door de sterke wind.

De kerk blijkt volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Haaglanden na een inspectie „van binnen en buiten” echter stabiel. De geëvacueerde bewoners, die tijdelijk werden opgevangen in een nabijgelegen kerk, mogen weer naar huis. Een stuk van de kerk brak wel af en kwam terecht op een auto.

Windsnelheden boven Europa

De windsnelheden boven Europa tijdens storm Eunice zijn goed te zien op onderstaand filmpje. De beelden zijn gemaakt vanuit modeldata van ruimteorganisatie NASA. In Nederland varieert de windkracht van 10 langs de kust tot windkracht 6 in het zuidoosten van het land.

Hijskraan valt bovenop dak Belgisch ziekenhuis, voor zover bekend geen doden

Een ziekenhuis in de Belgische stad Doornik is zwaar beschadigd geraakt nadat er een hijskraan bovenop viel. Dat schrijft persbureau Reuters. De kraan viel om door zware rukwinden en doorboorde vervolgens het dak van het ziekenhuis. Er zijn voor zover bekend geen doden gevallen en volgens de Vlaamse krant De Standaard is alleen de kraanmachinist gewond geraakt.

Een Belgisch weerstation deelde onderstaande beelden van het ziekenhuis via Twitter:

Twitter avatar HetweerinBelgie Meteo Reni - Het weer in België In #Doornik is een kraan op het ziekenhuis gevallen waardoor er iemand gewond is geraakt, gelukkig neemt de wind nu in kracht af
#stormeunice https://t.co/ee0q9IfNKq

Op luchthaven Zaventem, ruim een uur rijden van Doornik, is ondertussen het vliegverkeer grotendeels stilgelegd, omdat het te gevaarlijk is te landen en op te stijgen. Daarnaast is er schade aan het dak van de Brusselse luchthaven, doordat dakpanelen los werden getrokken door de harde wind.

Zo ontwikkelde storm Eunice zich gedurende de dag

Een sfeerimpressie van een uitgestorven Utrecht Centraal tijdens de storm

Als even na 17.00 uur het NL Alert wordt verstuurd om toch vooral binnen te blijven, is de stationshal van Utrecht Centraal al nagenoeg uitgestorven. Sinds 14.00 rijden al geen treinen meer en rond 16.30 zijn ook de laatste streekbussen die nog reden, stil komen te staan. Op het onlangs gerenoveerde stationsplein zwiepen de jonge boompjes soepel mee in de wind, maar menig terrasparasol is wel geveld.

Bij een kleine rondgang onder de circa twintig gestrande reizigers, blijkt het maar goed dat het NL Alert ook in het Engels is opgesteld. Veruit de meesten zijn buitenlanders. Ze hadden wel iets gehoord over de naderende storm, maar niet verwacht dat het openbaar vervoer helemaal stil zou komen.

De Duitse vriendinnen Marlena Gersitz en Bianca Hollona zitten op de kunststoffen poefjes van de stationshal. Ze maken een toer langs Nederlandse vrienden. Donderdag waren ze in Den Haag, vrijdag zouden ze naar Eindhoven gaan. Ze hadden gehoopt nog de laatste trein van half twee ’s middags in Brabant te geraken. Maar die viel uit en nu zitten ze in Utrecht. „We kijken nu wat goedkoper is, een hotel of een taxi.”

Bij het hokje van de servicebalie meldt zich Gabriela Jaramillo, uit Ecuador. Ze woont al jaren in Nederland en had een doktersafspraak in Huizen en moet nu terug naar huis is in Wageningen. Voorlopig blijft ze maar even wachten. Ze voelt zich onder deze weersomstandigheden ook bezwaard om een vriend te vragen haar met de auto te komen halen.

Een servicemedewerker van de NS beziet de uitgestorven hal vanuit haar hokje. Ze is enigszins verbaasd dat er na alle aankondigingen toch nog mensen gestrand zijn. „Dan heb je sinds gisteren een beetje onder een steen geleefd.”

ANWB noemt situatie op de weg ‘niet best’ vanwege gekantelde vrachtwagens

De situatie op de wegen is „niet best”. Dat laat reisorganisatie ANWB weten aan NRC. „Er zijn ontzettend veel vrachtwagens gekanteld. Eigenlijk overal is wel wat aan de hand.” Zo ligt op de A6 bij Emmeloord een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen op z’n kant. De vele problemen op de weg maken het volgens de ANWB een uitdaging om omleidingen te bedenken. „Je komt nu eigenlijk van de ene in de andere afsluiting terecht.”

Hoeveel vrachtwagens door de wind omver zijn geblazen, is niet bekend. Onder meer de A16 en de N11 zijn vanwege dit probleem afgesloten. De A28 in de buurt van Strand Horst is dicht omdat daar delen van het dak van een chalet op zijn gewaaid. Rond 14:00 uur stond er op de Nederlandse wegen maar liefst 242 kilometer file door mensen die voor de storm thuis wilden zijn. Momenteel staat er nog zo’n 33 kilometer file.

Bergers zijn in Zevenhuizen bezig met een gekantelde vrachtwagen. Foto Robin Utrecht/ANP

Man raakt te water en verdrinkt in Belgisch Ieper

Ook in België heeft de zware storm een leven geëist. Een 79-jarige Brit kwam in Ieper om het leven nadat hij door vermoedelijk een harde windvlaag in een jachthaven was beland, melden Belgische media. Volgens omroep VRT woonde het slachtoffer op een boot in diezelfde jachthaven. De man werd gereanimeerd en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij is overleden.

Rotterdam The Hague Airport gesloten

Rotterdam The Hague Airport is gesloten vanwege storm Eunice. Dat staat op de website van de luchthaven. Er zijn in ieder geval de hele dag geen uitgaande vluchten meer.

Na 21.00 uur worden nog vijf binnenkomende vluchten verwacht. Het gaat om vluchten uit Barcelona, Bergerac en Innsbruck, die eerder op vrijdag werden uitgesteld. In totaal zijn vrijdag twaalf van de dertig geplande vluchten op Rotterdam The Hague Airport geannuleerd.

Naast een impact op het vliegverkeer zijn ook andere delen van de luchthaven getroffen. Dakplaten van een hangaar op het terrein raakten los en een vliegtuigtrap zou over het vliegtuigplatform zijn gevlogen. Daarnaast meldt de luchthaven dat de Koninklijke Marechaussee een weg naast een nabijgelegen hotel heeft afgesloten vanwege rondvliegend glas.

A28 bij Gelderse Horst en Nulde dicht wegens ‘rondvliegende dakdelen’

De A28 tussen het Gelderse Horst en Strand Nulde is tijdelijk afgesloten vanwege „rondvliegende dakdelen”. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland in een bericht op Twitter. „De situatie is te gevaarlijk om de snelweg open te houden.”

Torens Elandkerk Den Haag bewegen vervaarlijk in de wind

De torens van de Elandkerk in Den Haag bewegen tijdens storm Eunice vervaarlijk heen en weer. Dat blijkt uit een video van Den Haag FM. De zware windstoten door de storm laten de torens van de 19e-eeuwse kerk „dansen in de wind”, zo schrijft de lokale omroep. Vanwege de instabiel ogende kerktorens heeft de politie de omgeving van het gebouw ontruimd, meldt Omroep West. „Het is nog te vroeg om te zeggen of hij echt op instorten staat”, laat de brandweer aan de regionale omroep weten.

Twitter avatar DenHaagFM Den Haag FM De kerktorens van de rooms-katholieke kerk van Onze Lieve Vrouw van Onbevlekte Ontvangenis aan de Elandstraat staan op instorten. Op deze video is te zien hoe de torens ‘dansen’ in de wind. https://t.co/U6WkXqaSbd

Schade aan gebouwen en woningen in kustprovincies

In grote delen van Nederland heeft storm Eunice voor schade gezorgd. In Delft, Laren en Rotterdam zijn opblaasbare sporthallen, bedoeld voor zaalhockey, kapot gewaaid. In Leiden kwam de dakbedekking van een gebouw los. In Voorhout, gemeente Teylingen, waaide een groot deel van het dak van een appartementencomplex webg.

Ook in Zeeland is er schade aan meerdere gebouwen. In Kamperland, gemeente Noord-Beveland, waaide het dak van een huis los. In Vlissingen kwamen gevelstukken en zonnepanelen in een park terecht. In Amstelveen werd het dak van meerdere garageboxen gerukt. Daarnaast waaide in Amsterdam een deel van het dak van een woonblok weg.

Derde dode in regio Amsterdam door omgevallen boom

Een fietser in Amsterdam-Zuid is vrijdag omgekomen door een omgevallen boom. Dat schrijft Het Parool. Omwonenden zouden het ongeluk hebben zien gebeuren.

Eerder op de dag kwamen in Amsterdam en Diemen al twee mensen om het leven door omgevallen bomen. De politie waarschuwt met klem om binnen te blijven en niet meer de straat op te gaan. „Het is echt levensgevaarlijk”, schrijft de politie Amsterdam op Twitter.

Twitter avatar POL_Amsterdam Politie Eenheid Amsterdam De storm is af en toe zeer hevig dus blijf binnen. Ga niet meer de straat op. Het is echt levensgevaarlijk.

Overheid stuurt NL-Alert vanwege weersomstandigheden, 112 overbelast

De overheid heeft zojuist landelijk een NL-alert naar mobiele telefoons verstuurd vanwege de extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland. In het bericht wordt opgeroepen om binnen te blijven en 112 alleen te bellen bij levensgevaarlijke situaties. Het noodnummer is momenteel „overbelast”, staat in het bericht. Op Twitter vraagt de politie Nederlanders alleen 112 te bellen „bij direct levensgevaar voor mens en dier”.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Het KNMI geeft vanwege storm #Eunice voor vanmiddag #CodeRood af voor het westen van het land, code oranje voor het midden en oosten en code geel voor Limburg. Voor welke stormschade bel je 112? Geen spoed, wel politie nodig? Bel dan 0900-8844. https://t.co/wvzIl0VEIN

Oudere vrouw zwaargewond door omgewaaide boom in Boekel

In het Noord-Brabantse Boekel is vrijdag een oudere vrouw zwaargewond geraakt doordat een omgewaaide boom bovenop haar viel. Dat meldt Omroep Brabant. De vrouw was aan het wandelen toen het gebeurde en is volgens de regionale nieuwszender „met meerdere botbreuken” naar het ziekenhuis vervoerd.

Ook in Diemen iemand overleden door omgewaaide boom

Na Amsterdam is ook in Diemen iemand om het leven gekomen door een omgevallen boom als gevolg van storm Eunice. Dat meldt de Brandweer Amsterdam-Amstelland. De boom kwam op een auto terecht waar de persoon in zat. Het slachtoffer werd door de brandweer uit de auto gehaald en direct naar het ziekenhuis vervoerd, maar kwam te overlijden.

Twitter avatar BrandweerAA Brandweer AA De brandweer heeft deze persoon bevrijd en de persoon is direct naar het ziekenhuis vervoerd. Deze persoon is helaas overleden. De politie is bezig de familie in kennis te stellen. 2/2

Veerdienst van en naar Texel gestremd, op Brabantse kanalen geen scheepvaart

Door de harde wind is de veerdienst van en naar Texel gestremd. Het is niet duidelijk hoelang dit gaat duren. Dat meldt TESO, verantwoordelijk voor de bootverbinding tussen Texel en Den Helder, op Twitter. Ook van en naar de andere Waddeneilanden, zoals Vlieland en Terschelling, varen inmiddels ook tijdelijk geen veerboten meer.

Ook in Noord-Brabant zijn er problemen op het water. In verband met de harde windstoten is de scheepvaart op de Brabantse kanalen tijdelijk gestremd, meldt Rijkswaterstaat:

Twitter avatar RWS_ZN RWS Zuid NL I.v.m. de harde windstoten 🌬️ door storm #Eunice is de scheepvaart op de Brabantse kanalen tijdelijk gestremd. We kunnen de bruggen nu niet verantwoord bedienen. Foto: Wilhelminakanaal t.h.v. brug Oisterwijksebaan. https://t.co/Em6cUNWpZU

PostNL bezorgt zaterdag minder post en pakketten

Wie zaterdag een pakketje verwacht, moet mogelijk tot na het weekend geduld hebben. PostNL zegt tegen persbureau ANP te verwachten dat „een deel” van de post en pakketten maandag of dinsdag wordt bezorgd. Een woordvoerder laat weten dat het in sommige regio’s door de storm lastig is om alle post en pakketten nog vandaag op te halen. Vandaag is 90 procent van de post en pakketten wel bezorgd, aldus de woordvoerder.

Storm of niet, ‘het zorgverlenen gaat gewoon door’

Bij thuiszorgorganisaties ging eind van de ochtend het zogeheten protocol extreem weer in werking. Thuiszorgmedewerkers gaan, ook tijdens de storm, op pad om medisch noodzakelijke zorg te verlenen. Deze mensen moeten dat wel doen met de auto en niet met de fiets of op de scooter. Zorg die een keer kan worden overgeslagen, zoals een douchebeurt, wordt uitgesteld. Buren en mantelzorgers wordt gevraagd om voor een keer bij te springen. Woordvoerder van Laurens Thuiszorg in Rotterdam zegt dat zo veel mogelijk zorg in de ochtend is gepland.

Regiomanager Sjoukje Veenstra van Thuiszorg Het Friese Land in Friesland: „Medische noodzakelijke zorg verlenen we. We gaan geen extra risico lopen voor steunkousen. We kijken wie er voor een keer kan inspringen.” Wel wordt medewerkers gevraagd om de eigen auto te gebruiken als die robuuster is dan de leaseauto van de Thuiszorgorganisatie (Peugeot 106) en niet op de fiets te gaan.

Veel angst voelt Veenstra niet bij haar medewerkers. „We zijn hier wel wat gewend, qua extreem weer. Onderling worden cliënten gewisseld als dat dichterbij is. Toen er in korte tijd heel veel sneeuw viel of toen het spekglad was, hebben we ook zorg verleend. Er waren zelfs medewerkers die op een boerderij wonen, die met de trekker naar een cliënt gingen. Of we huurden auto’s met vierwielaandrijving. Het zorgverlenen gaat gewoon door.”

Dode door omgevallen boom in Amsterdam

Een persoon die rond 15.00 uur zwaargewond raakte door een omgevallen boom in Amsterdam is aan die verwondingen overleden. Dat meldt de Brandweer Amsterdam-Amstelland. De hulpdiensten kwamen af op een melding van een persoon die onder een omgewaaide boom terecht was gekomen op de Aalsmeerweg in stadsdeel Zuid. Meerdere ambulances en een traumahelikopter werden opgeroepen en het slachtoffer werd gereanimeerd. Deze hulp mocht echter niet meer baten.

Twitter avatar BrandweerAA Brandweer AA De brandweer heeft deze persoon bevrijd en de persoon is direct naar het ziekenhuis vervoerd. Deze persoon is helaas overleden. De politie is bezig de familie in kennis te stellen. 2/2

NS: morgen rijden er weer ‘zoveel mogelijk’ treinen

NS wil zaterdag weer „zoveel mogelijk” treinen laten rijden, meldt het vervoersbedrijf op zijn website. Vrijdag is al het treinverkeer vanaf 14.00 uur gestaakt, omdat storm Eunice voor gevaar zorgt op het spoor.

Om het treinverkeer zaterdag weer te kunnen hervatten, probeert ProRail het spoor vrij te maken en waar nodig door de storm aangerichte schade te repareren. In hoeverre de spoorwegbeheerder daarin slaagt, is onduidelijk. „Ook voor storingsploegen is het verlenen van assistentie of uitvoeren van herstelwerk te gevaarlijk.”

Dakdeel van stadion ADO Den Haag waait los

Een deel van het dak van het Cars Jeans Stadion, het stadion van ADO Den Haag, is door storm Eunice losgewaaid. Op beelden is te zien dat stukken van het dak meters door de lucht vliegen. Meerdere dakdelen liggen verspreid over de autoweg naast het stadion.

Het dak van het stadion van ADO Den Haag waait los door de storm. pic.twitter.com/CdEBjV4G5X

— Den Haag FM (@DenHaagFM) February 18, 2022

Na Thuisbezorgd stoppen ook supermarkten met bezorging aan huis

Ook supermarkten Albert Heijn en Jumbo en de boodschappenbezorgdienst Picnic stoppen vanaf vrijdagmiddag met thuisbezorgingen vanwege storm Eunice. Maaltijdbezorger Thuisbezorgd liet eerder op de dag weten vanaf 14.00 uur geen bezorgers meer op pad te sturen.

Albert Heijn staakte de leveringen vanaf 15.00 uur en Jumbo doet dat ook vanaf 16.00 uur. Picnic stopt met leveren in de provincies waar code rood geldt: momenteel zijn dat Friesland, Flevoland, Noord- en Zuid-Holland en Zeeland.

Zwaargewonde in Amsterdam door omgevallen boom

In Amsterdam is een persoon zwaargewond geraakt door een omgevallen boom. Dat meldt AT5. Rond 15.05 werden meerdere ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. Het incident vond plaats op de Aalsmeerweg in Amsterdam-Zuid. Het slachtoffer moest worden gereanimeerd en is vervolgens met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Rijkswaterstaat meldt verkeersproblemen met vrachtwagens en busjes

Rijkswaterstaat krijgt inmiddels „veel” meldingen van voertuigen die in de problemen zijn gekomen door het stormweer, waaronder groot verkeer, zoals busjes en vrachtwagens. Dat meldt de dienst vrijdagmiddag omstreeks 15.30 uur.

Met name in de kustprovincies heeft het verkeer veel last van windstoten: zo ligt op de A9 richting Amstelveen voor knooppunt Rottepolderplein een vrachtwagen op zijn kant. Op de Moerdijkbrug aan de A16 richting Breda is ook een vrachtwagen gekanteld. In beide gevallen wordt het verkeer omgeleid via de vluchtstrook.

Twitter avatar RWSverkeersinfo Rijkswaterstaat Verkeersinformatie Vooral de kustprovincies ondervinden nu hinder van harde windstoten. Dit is beeld van de #A9 richting Amstelveen voor knp. Rottepolderplein. Verkeer gaat momenteel over de vluchtstrook. #Eunice https://t.co/A8pNj2Cl7f

Het waait nu zelfs te hard voor de windmolens

Windparken bereiken bij een storm met deze kracht de grens van wat ze kunnen leveren, vertellen kenners uit de windsector. Donderdag, toen storm Dudley over het land trok, wekten Nederlandse windparken een record aan windenergie op. Dat gebeurde tussen 13.00 uur en 14.00 uur ’s middags, vertelt energiespecialist Martien Visser. Hij beheert de website Energieopwek.nl, die vanwege het klimaatakkoord de productie van groene energie bijhoudt. „Gisteren waaide het in heel Nederland heel hard, dat is gunstig.”

De Nederlandse windturbines leverden toen een vermogen van 6,84 gigawatt (GW) en dekten daarmee 40 procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag. Bijna alle windmolens die in Nederland praktisch aan kónden staan (afgezien van molens die, bijvoorbeeld, in reparatie waren) draaiden volop, zo blijkt uit Vissers cijfers.

„Afhankelijk van het type windmolen gaat hij bij windkracht 4 à 5 op de grond al maximaal produceren”, zegt specialist ‘wind op land’ Rik Harmsen van branchevereniging NWEA. Dat er juist bij storm records worden gebroken, komt dus niet doordat het extra hard waait, maar doordat het gebied waar het hard genoeg waait, groter is.

Experts betwijfelen echter of deze vrijdag opnieuw een windrecord wordt gevestigd. Bij te harde wind schakelen windturbines zichzelf automatisch uit, omdat de rotorbladen de krachten dan niet meer kunnen opvangen. Het is voor windparkenbouwers te duur om turbines zo te construeren dat ze ook bij zeer zware storm kunnen blijven draaien. „Bij windkracht 10 houdt het wel zo’n beetje op”, zegt Harmsen. „Ik denk dat turbines op zee nog wat meer aankunnen.”

Een woordvoerder van het Deense energiebedrijf Ørsted, eigenaar van een groot windpark op de Noordzee, vertelde vrijdag dat hij verwachtte dat zijn windpark die middag zou worden uitgeschakeld. Dat park, Borssele I/II dat buiten de Zeeuwse kust ligt, heeft een vermogen van 0,75 GW. Zo’n afschakeling heeft dus veel invloed op de hoeveelheid windstroom die landelijk wordt opgewekt.

Vrijdagmiddag was de wind op transformatorstation Borssele Alpha, dat in dat park ligt, volgens het KNMI al aangetrokken tot windkracht 11.

Windstoten bereiken in Hoek van Holland en in Zeeuws-Vlaanderen orkaankracht

In Hoek van Holland en Zeeuws-Vlaanderen zijn door het KNMI inmiddels windstoten met windkracht 12 gemeten, de kracht van een orkaan. Op beide plekken gaat het om windstoten van 123 kilometer per uur. Vanaf 120 kilometer per uur is er sprake van een orkaan. In andere delen van Zeeland en Zuid-Holland is er sprake van windkracht 11.

Dak van O2-arena in Londen stukgescheurd

Delen van het dak van de O2-arena in Londen zijn vrijdag stukgewaaid door storm Eunice. Op Twitter delen ooggetuigen beelden van het dak, dat nog steeds aan het scheuren is. De O2-arena is een evenementencomplex met een capaciteit voor 15.000 mensen.

Twitter avatar WXFCast FCast More footage of the roof of the O2. #StormEunice https://t.co/bZpbZAtDi6
Twitter avatar MichaelBensonn Michael Benson The dome roof of the O2 Arena is being shredded by Storm Eunice in London today. Venue due to host Lawrence Okolie vs Michal Cieslak next Sunday… https://t.co/vwa2v0eJdl

Rijkswaterstaat: storm is aangekomen, ga niet meer de weg op

Rijkswaterstaat meldt dat storm Eunice aan land is gekomen. Het adviseert automobilisten in de provincies waar code rood is afgegeven daarom niet de weg op te gaan. Dit geldt voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Friesland.

Automobilisten lijken het advies op te volgen. Om 13.45 uur was er 170 kilometer file op de Nederlandse rijkswegen, rond 14.35 uur ging het om 84 kilometer.

Vierhonderd extra zware schroeven moeten de strandtent redden

Het is iets voor tweeën als Marcel Dijkstal van strandtent Sol Beach de laatste controle doet. „Vierhonderd extra zware schroeven” heeft hij in het hout gedraaid. „Wij blijven een tent, we zijn niet van baksteen.” En windkracht twaalf, weet hij, is „verwoestend”.

Op Scheveningen zijn ze wel wat gewend. Maar Eunice baart zorgen. De gemeente Den Haag en strandtenthouders hebben op het strand een rij zandhopen gemaakt. Die moeten de strandtenten en de boulevard beschermen. Dijkstal houdt het getij goed in de gaten, vanaf 16.30 uur is het springtij. Dan kan het water hoog komen.

Zorgelijker zijn de windstoten. Binnen in Sol Beach vertelt hij over de impact die de zuidwestelijke wind kan hebben. Bij een gewone storm halen Scheveningers al alles weg dat kan wegwaaien. „Nu hebben we het over 140 kilometer per uur. Als er iets door de ruit vliegt en de wind in de tent komt…” Hij maakt de zin niet af. Dijkstal slaapt er al twee nachten slecht van. Natuurlijk is hij verzekerd. Daar gaat het niet om. „Deze storm is gevaarlijk.”

Strandtenthouder Marcel Dijkstal en zijn vriendin Denise. Foto Titia Ketelaar

Vaarverbod Westerschelde tot piekmoment storm, Oosterscheldekering alleen voor verkeer afgesloten

Op de Westerschelde in Zeeland geldt een algeheel vaarverbod, meldt Rijkswaterstaat. De afsluiting daarvan is „stapsgewijs gegaan”, zegt een woordvoerder vrijdag tegen NRC. Het verbod geldt ten minste tot het piekpunt van de storm is gepasseerd. Naar verwachting wordt de scheepvaart daarna weer hervat.

De Oosterscheldekering blijft voorlopig wel open, omdat de waterstand niet hoog genoeg is om de kering te sluiten. Volgens de woordvoerder is er een team dat de situatie „de hele dag in de gaten houdt” en bij elkaar komt als het water drie meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP) komt. De Oosterscheldekering is vandaag wel afgesloten voor verkeer.

Vliegtuigen landen in hachelijke omstandigheden op Heathrow

Het YouTube-kanaal Big Jet Tv streamt sinds vrijdagochtend beelden van vliegtuigen die in de harde wind van storm Eunice landen op luchthaven Heathrow in Londen. Honderdduizenden mensen kijken live mee naar de soms zenuwslopende beelden. De luchthaven geldt als de grootste in Europa.

Afvalinzameling stopt in delen van Nederland

Op veel plekken in het land is de afvalinzameling vrijdag stopgezet, zo meldt de Nederlandse Vereniging Reinigingsdiensten (NVRD) tegenover persbureau ANP. In onder meer Zaanstad, Lelystad, Dordrecht, de kop van Noord-Holland en de regio Gooi en Vechtstreek komt de vuilniswagen niet meer langs. Ook verschillende gemeentelijke milieustraten gaan vandaag eerder dicht. Private inzamelaars, die vooral bedrijfsafval ophalen, stoppen allemaal om 14.00 uur, zo meldt de Vereniging Afvalbedrijven volgens het ANP.

Storm Eunice aan land in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk, waar storm Eunice vrijdagochtend reeds aan land kwam, heeft de Britse weerdienst voor het zuidoosten van het land code rood uitgevaardigd. Het openbaar vervoer ondervindt grote hinder van het noodweer en rijdt en vaart nog minder dan gepland. Tienduizenden huishoudens zijn getroffen door stroomuitval. In het zuiden van het land slaan hoge golven tegen de kust. Op het eiland Wight werd vrijdagmorgen door het Britse Meteorologisch Instituut de hardste windstoot ooit in Engeland gemeten. De windstoot had een snelheid van 122 mijl per uur (omgerekend 196,3 kilometer per uur).

Prik- en testlocaties nagenoeg allemaal gesloten

In vrijwel heel Nederland zijn de test- en vaccinatielocaties van de GGD vrijdag gesloten. Dat meldt persbureau ANP. Het gaat om GGD-regio’s in de randstad, zoals Amsterdam-Amstelland en Zuid-Holland-Zuid, maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld Zeeland, Twente en Flevoland.

Op sommige plekken zijn de locaties vrijdag niet opengegaan, op andere sloten ze aan het begin van de middag. Op die manier konden de medewerkers nog naar huis gaan voordat de storm zou losbarsten. Alleen in Limburg, waar slechts code geel van kracht is, zijn alle test- en vaccinatielocaties open. Ook veel commerciële testaanbieders blijven volgens ANP vrijdag klanten ontvangen.

Meeste universiteiten sluiten uit voorzorg

Verschillende universiteiten leggen fysiek onderwijs vanaf vrijdagmiddag stil vanwege storm Eunice die Nederland nadert. In Tilburg, Delft, Enschede, Rotterdam, Nijmegen, Utrecht en Leiden sluiten universiteiten vanaf 12.00 uur. Dit hebben de onderwijsinstellingen vrijdag op hun socialemediakanalen bekendgemaakt.

De Hogeschool van Amsterdam gaat ook dicht. De onderwijsinstellingen willen hun studenten de kans geven om op tijd naar huis te kunnen reizen, voordat het openbaar vervoer stopt. De universiteit in Wageningen laat onderwijs wel doorgaan, maar heeft haar studenten opgeroepen vanuit huis te werken. De Vrije Universiteit in Amsterdam laat het besluit aan docenten over. Wel worden tentamens na 12.00 uur uitgesteld.

Rotterdamse ziekenhuizen passen schema’s aan

Meerdere ziekenhuizen in Rotterdam passen vrijdag hun schema’s aan vanwege storm Eunice. Dat hebben ze laten weten aan persbureau ANP. Het Franciscus Gasthuis & Vlietland annuleert alle middagspreekuren op de poliklinieken. Waar mogelijk biedt het ziekenhuis patiënten een digitaal consult aan, andere afspraken worden verplaatst. In het Maasstad Ziekenhuis gaan de poliklinieken vrijdag dicht en wordt ook een aantal spreekuren geannuleerd. Sommige afspraken vinden telefonisch plaats in plaats van fysiek. De afspraken waarbij dat niet mogelijk is, worden verplaatst. Het Ikazia Ziekenhuis adviseert mensen om vrijdagmiddag niet op bezoek te komen bij hun naasten die in het ziekenhuis liggen.

Thuisbezorgd bezorgt vanaf 14.00 uur geen maaltijden meer

Maaltijdbezorgdienst Thuisbezorgd.nl zal vanwege storm Eunice vanaf vrijdag 14.00 uur geen maaltijden meer bezorgen, behalve in Maastricht en Heerlen. Tot 13.00 uur neemt het bedrijf nog bestellingen aan, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. De bezorgdienst schrijft op Twitter dat de veiligheid van zijn koeriers prioriteit heeft. Wanneer de koeriers weer op pad gaan, is nog niet duidelijk, maar Thuisbezorgd zegt de weerssituatie nauwlettend in de gaten te houden.

Openbaar vervoer grotendeels plat in grote steden door komst Eunice

Openbaarvervoersbedrijven nemen voorzorgsmaatregelen in verband met de komst van storm Eunice. In Rotterdam rijden vanaf 10.00 uur geen bussen, trams en metro’s. Den Haag stopt vanaf 14.00 uur met bus- en tramritten. Ook in Utrecht zullen vanaf dat tijdstip geen trams meer rijden. Wie in Utrecht met de bus wil reizen moet rekening houden met vertragingen, aldus U-OV. In Amsterdam stopt het ov eveneens om 14.00 volledig met rijden.

Busvervoerder Connexxion rijdt vanaf vrijdagmiddag niet meer in Zeeland en de Zuid-Hollandse regio’s IJsselmond, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Kinderen die met de bus naar school zijn gegaan, worden eerder opgehaald. Ook in Noord-Holland Noord vallen buslijnen uit. Ook streekvervoerder Arriva legt een aantal buslijnen, verspreid door het hele land, vanaf 14.00 uur stil.

Spoorvervoerder NS maakte donderdagavond al bekend tot 14.00 uur een stormdienstregeling te rijden. Vanaf 14.00 uur rijden er helemaal geen treinen meer.

KNVB: alle wedstrijden betaald en amateurvoetbal afgelast

Alle wedstrijden in het betaald voetbal en het amateurvoetbal gaan deze vrijdag niet door vanwege de storm Eunice. Dat heeft de KNVB besloten omdat de bond de veiligheid van „spelers, clubmedewerkers, supporters en sponsors” in en rondom de stadions „niet voldoende” kan garanderen.

In het betaald voetbal stond vrijdag de Eredivisiewedstrijd Fortuna Sittard-Sparta Rotterdam op het programma. De selectie van Sparta is sinds donderdagmiddag al in Limburg en moet dus nu onverrichter zaken naar huis. Op het tweede niveau stonden in de Keuken Kampioen Divisie acht wedstrijden op het programma. Alle wedstrijden worden „op korte termijn” opnieuw ingepland, meldt de voetbalbond.

Ook alle wedstrijden in het amateurvoetbal (veld en zaal) die deze vrijdag gepland stonden zijn afgelast. De voetbalbond onderzoekt wanneer de afgelaste wedstrijden gespeeld kunnen worden.

Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in code rood-provincies

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten vrijdagmiddag wegen te mijden in de provincies waar code rood is afgegeven vanwege de komst van storm Eunice. Het gaat om de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Flevoland, inclusief het Waddengebied. Mensen die toch de weg op gaan, moeten rekening houden met „zware windstoten en onverwachte situaties op de weg”, aldus Rijkswaterstaat.

Vanaf 14.00 uur worden zeer zware windstoten tot 130 kilometer per uur verwacht. De storm bereikt naar verwachting in de namiddag en avond een piek.

Een ondergelopen fietspad in het Waddengebied. Foto Anton Kappers/Hollandse Hoogte

Code rood in zuidoosten Verenigd Koninkrijk, inclusief Londen

De Britse weerdienst heeft code rood afgegeven voor het zuidoostelijke deel van het Verenigd Koninkrijk, inclusief hoofdstad Londen. Miljoenen Britten krijgen het dringende advies om storm Eunice thuis uit te zitten. Met verwachte windstoten van 145 kilometer per uur kunnen zich „levensgevaarlijke situaties” voordoen, zo schrijft de krant The Guardian vrijdag. Het leger staat paraat.

Het is de verwachting dat het hoogste waarschuwingsniveau tot 15.00 uur lokale tijd geldt. Het Britse kabinet spreekt van misschien wel de „heftigste storm” in dertig jaar. Mensen wordt aangeraden om voorwerpen in hun tuinen vast te binden en alert te zijn op rondvliegende objecten.

Golven slaan vrijdag tegen de zeewering bij Porthcawl in Zuid-Wales. Foto Geoff Caddick

Code rood voor kustprovincies en Waddengebied

Code rood geldt vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur voor voor het Nederlandse Waddengebied en de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland en Friesland vanwege storm Eunice. Dat heeft het het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut bekendgemaakt. In de gebieden geeft het KNMI code rood af vanwege verwachte windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur.

De rest van het land, met uitzondering van de provincie Limburg, krijgt code oranje. De piek van de (extreem) zware winden wordt in de namiddag en avond verwacht. Het KNMI waarschuwt voor „aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties”, zoals omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen.

Het KNMI waarschuwt voor harde windstoten tot 120 kilometer per uur. Foto Bart Maat/ANP

Storm Eunice komt op Nederland af

Storm Eunice komt, zo verwacht het KNMI, in de loop van vrijdagmiddag aan land in Nederland. Het instituut heeft voor delen van het land code rood afgekondigd. Na 14.00 ligt al het treinverkeer stil. Op Schiphol zijn veel vluchten geschrapt. Ook in Engeland zorgt het noodweer voor veel schade en overlast. In dit blog doet NRC vrijdag verslag van het belangrijkste nieuws.