Google pakt andermans cookies aan. Dat raakt het verdienmodel van Facebook hard

Technologie Google gaat apps die data verzamelen voor adverteerders inperken met een nieuwe functie, de ‘Privacy Sandbox’. Dat kan concurrenten als Facebook miljarden kosten.

Google heeft een dominante positie op de online advertentiemarkt.
Google heeft een dominante positie op de online advertentiemarkt. Foto Riley Shot/Getty Images

Internetgigant Google kondigt extra maatregelen aan om gebruikers van een Android-telefoon te beschermen tegen adverteerders die hen ongezien volgen. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

Deze wijziging, te voltooien in de komende twee jaar, ligt gevoelig. Google heeft zelf een dominante positie op de online advertentiemarkt en maakt het concurrenten hiermee moeilijker advertenties op maat te bieden. Als ontwikkelaar van besturingssysteem Android heeft Google zelf meer mogelijkheden om gebruikers te volgen en hun gerichte reclame te serveren.

Apps die je installeert op een Android-telefoon kunnen nu nog makkelijk het gedrag van de gebruiker volgen, zonder dat die er erg in heeft. Een nieuwe functie, de Privacy Sandbox, moet dat voorkomen.

Advertentiebedrijven azen op data van telefoongebruikers omdat die veel persoonlijke informatie bevatten – inclusief de locatie van de gebruiker. Android is het populairste besturingssysteem op telefoons, met wereldwijd een marktaandeel van ongeveer 70 procent. Apples iOS, het besturingssysteem van de iPhone, beslaat ruim 25 procent van de markt.

Rem op de datastroom

Apple voerde vorig jaar nieuwe privacyvoorwaarden in, die vooraf de keuze bieden of je door apps gevolgd wil worden. De meeste iPhone-gebruikers kiezen voor de optie ‘nee’. Dat raakt het verdienmodel van Facebook, dat daardoor minder goed weet welke advertenties gebruikers onder ogen krijgen. Apples aanpassingen kosten Facebook minstens 10 miljard dollar aan omzet, maakte het bedrijf eerder dit jaar bekend. De impact van een rem op de datastroom uit Android zou groter kunnen zijn.

Google zegt dat het op een minder ‘botte’ manier de privacywijzigingen wil invoeren, in samenspraak met mededingingsautoriteiten. „We willen er zeker van zijn dat we onze eigen advertentieproducten niet bevoordelen”, schrijft Anthony Chavez, verantwoordelijk voor privacyinstellingen in Google Android.

Het bedrijf ligt onder vuur vanwege klachten over machtsmisbruik in het advertentiebedrijf. Google bezet alle strategische posities in de advertentieketen: het beheert zowel de populairste zoekmachine, de automatische advertentieveilingen, de populairste webbrowser, het meest gebruikte mobiele besturingssysteem als de grootste videosite (YouTube).

Nooit meer cookies

De aanpassingen in Android versnellen fundamentele wijzigingen in de digitale advertentiemarkt. Strengere privacyregels maken gericht adverteren straks bijna onmogelijk.

De Europese toezichthouders willen het gebruik van zogeheten third party cookies voor gerichte reclame verbieden.

Google, dat webbrowser Chrome ontwikkelt (marktaandeel 70 procent), kondigde jaren geleden al het einde van dit type cookie aan. FLOC, de technologie die Google daarvoor ontwikkelde, liep uit op een flop. Het was de bedoeling om consumenten niet meer individueel te volgen, maar op basis van grotere groepen met dezelfde interesses.

In het afgelopen kwartaal verdiende Google 61 miljard dollar met advertenties, voornamelijk gebaseerd op zoekopdrachten.

Op de iPhone heeft Google niet of nauwelijks last van de beperkingen die Apple invoerde, omdat Google Search de standaard zoekmachine in Apples browser is. Voor die voorkeurspositie betaalt Google miljarden per jaar aan Apple.

Google krijgt wel meer concurrentie op het gebied van zoekadvertenties, met name van Amazon, dat een advertentienetwerk ontwikkelde voor zijn webwinkel. Daar kunnen ook verkopers hun artikelen aanprijzen. Vorig jaar verdiende Amazon 31 miljard dollar met de verkoop van advertenties.

Meta, Facebooks moederbedrijf, is de andere grootmacht in digitale advertenties, met een kwartaalomzet van 33 miljard dollar. Meta investeert veel in 3D-technologie. Met een eigen ‘metaverse’, een online 3D-wereld, hoopt Meta zich minder afhankelijk te maken van de opdrogende datastroom van de mobiele apparaten van Apple en Google.