Eieren

Pluimveehouders vrezen lagere inkomsten door vogelgriep en willen uitzondering op Europese regels

Foto Robin van Lonkhuijsen

Vrije-uitloopeieren moeten vanaf woensdag worden verkocht als scharreleieren. Dat komt doordat kippen al sinds 26 oktober binnen moeten blijven als gevolg van de ophokplicht die is ingesteld vanwege de vogelgriep. Om aan het predicaat vrije uitloop te voldoen, moeten kippen binnen zestien weken weer naar buiten en die limiet is nu bereikt. Dat betekent dat pluimveehouders in veel gevallen minder geld krijgen voor hun eieren. De sector heeft er bij de minister van Landbouw op aangedrongen ervoor te zorgen dat de Europese regels dit jaar niet gelden. „De Europese regelgeving over vogelgriep zet ons klem, daarom is dit jaar een uitzondering op de zestienwekentermijn noodzakelijk”, zegt Kees de Jong, voorzitter LTO Pluimveehouderij/NOP. Op de lange termijn ziet de organisatie heil in het vaccineren tegen de vogelgriep. (ANP)