Beijing 2022

Van Zundert 18de bij vrije kür, vallende Valieva wordt vierde

In dit blog doet NRC verslag van de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing. Kijk ook op onze interactieve overzichtspagina’s met het wedstrijdprogramma en alle uitslagen. Wil je weten welke Nederlanders vandaag in actie komen? Klik dan hier.

Dit blog is gesloten

In dit blog deed de redactie van NRC verslag van dag 13 van de Olympische Winterspelen van Beijing. Schaatsster Jutta Leerdam won zilver op de 1.000 meter, haar eerste olympische medaille.

Lees hier verder in het blog van vrijdag 18 februari

Programma van vrijdag: ook bij de mannen medaillekansen op 1.000 meter

Vrijdag zijn er opnieuw medaillekansen voor TeamNL. Waar Jutta Leerdam donderdag haar eerste medaille pakte, op de 1.000 meter schaatsen bij de vrouwen, is het morgen aan de mannen. Thomas Krol, Kai Verbij en Hein Otterspeer maken alle drie goede kansen op een plak op de kilometer. Behalve de schaatsers komen morgen geen Nederlanders in actie.

Vind hier het hele programma van de Spelen Lees ook: Debutant Hein Otterspeer heeft eindelijk geleerd hoe die Olympische Spelen werken

Nederland eindigt dertiende dag van Spelen op plek 7 in medailleklassement

De noordse combinatie is de laatste horde op weg naar gelijkheid bij de Winterspelen

Er galmt met regelmaat een klap door het National Ski Jumping Center in Zhangjiakou, op zo’n 200 kilometer van Beijing. Nadat ze tijdens hun sprong de Chinese Muur op de bergen hebben zien liggen, landen de deelnemers aan de noordse combinatie zo hard met hun skilatten op de aangestampte sneeuw dat de aanwezige vrijwilligers onbewust telkens even opkijken.

Lees verder in dit stuk over de enige olympische wintersport waaraan geen vrouwen mogen meedoen

Van Zundert 18de bij vrije kür, vallende Valieva wordt 4de

De Nederlandse kunstrijdster Lindsay van Zundert is donderdag als 18de geëindigd in de finale van de vrije kür. De 17-jarige Van Zundert, de eerste Nederlandse kunstschaatsster sinds 1976 op de Olympische Spelen, behaalde een totaalscore van 175.81 (inclusief korte kür). De Russische Anna Sjtsjerbakova pakte goud, met een score van 255.95. Haar landgenoot Alexandra Trusova werd tweede (251.73) en de Japanse Kaori Sakamoto eindigde als derde met 233.13 punten.

De veelbesproken Russische kunstschaatsster Kamila Valieva eindigde als vierde. Ze maakte meerdere missers in de finale, waaronder een na een drievoudige axel-sprong. Valieva werd eerder dit toernooi geschorst nadat was gebleken dat een dopingtest in december positief was teruggekomen. Ze zou een hartmedicijn hebben gebruikt dat herstel na hevige inspanningen bevordert. Rusland trok die schorsing echter in, waardoor Valieva wel gewoon aan de kür kon deelnemen.

Correctie (17 februari 2022): In een eerdere versie van dit bericht stond abusievelijk Lindsay van Zutphen in plaats van Lindsay van Zundert. Dat is in deze versie aangepast.

Lees ook dit stuk over de kür van Valieva: Als het drama compleet is voor kunstrijdster Valieva (15) houdt het applaus aan

Kunstschaatsster Lindsay van Zundert tijdens de finale van het kunstrijden op het onderdeel vrije kür. Foto Koen van Weel/ANP

Van Zundert voltooit vrije kür, scoort net onder persoonlijk record

Kunstschaatsster Lindsay van Zundert heeft donderdag haar vrije kür gereden. Eerder deze week kwalificeerde ze zich voor het onderdeel door op de korte kür bij de beste 25 te eindigen. Van Zundert kwam donderdag als vierde in actie en stond direct na haar optreden op de tweede plek. Ze behaalde 116,57 punten, net onder haar persoonlijk record. Met de beoordeling van haar korte kür erbij komt Van Zundert uit op 175,81 punten - hoger dan ze ooit scoorde. Na de 17-jarige Brabantse verschijnen bij de vrije kür nog 21 andere kunstschaatssters op het ijs.

Leerdam pakt zilver op 1.000 meter achter Japanse Takagi

De Nederlandse schaatsster Jutta Leerdam heeft zilver gewonnen op de 1.000 meter. Het is haar eerste olympische medaille. Ze eindigde met een tijd van 1.13,83 achter Miho Takagi, die goud pakte. De Japanse Takagi sprintte in 1.13,19 naar een olympisch record. De derde trede op het podium was in 1.14,61 voor de Amerikaanse Brittany Bowe. Takagi greep tijdens de Olympische Winterspelen al drie keer net naast het goud: op de 500 meter, de 1.500 meter en de ploegenachtervolging won ze zilver.

Takagi maakte met de winst haar favorietenrol waar. Ze boekte de winst in de laatste ronde, waarin ze profiteerde van haar tegenstander Angelina Golikova, in wier kielzog ze op de kruising de binnenbocht kon aansnijden. Leerdam was direct na de finish zichtbaar ontevreden met haar tijd, maar reageerde toch blij na het behalen van de tweede plek. Ze moest tijdens haar race een keer met de hand naar het ijs en kon het tempo in de slotronde minder goed vasthouden dan haar Japanse concurrent.

Ireen Wüst reed in haar laatste rit op de Olympische Spelen naar 1.15,11, waarmee ze als zesde eindigde. De 35-jarige Wüst won deze Winterspelen goud op de 1.500 meter. Het was haar zesde olympische gouden medaille sinds de Spelen van 2006 in Turijn, waarmee ze de meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden werd.

De derde Nederlandse die in actie kwam was Antoinette de Jong. Ze reed 1.14,92 en eindigde daarmee op de vijfde plaats.

Jutta Leerdam tijdens de 1.000 meter. Foto Sebastien Bozon

Van der Poel vergelijkt Spelen in China met die van nazi-Duitsland in 1936

De Zweedse schaatser Nils van der Poel heeft de Olympische Winterspelen in Beijing bij terugkomst in Zweden tegenover de krant Sportbladet vergeleken met de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. „Echt verschrikkelijk” en „buitengewoon onverantwoord”, noemde Van der Poel het feit dat de Spelen worden georganiseerd door een land „dat de mensenrechten zo schaamteloos schendt als het Chinese regime doet”.

Hij noemde de Olympische Spelen „een fantastisch sportevenement” waar sporters van landen over de hele wereld elkaar ontmoeten. „Maar het is ook wat Hitler deed voordat hij Polen binnenviel”, aldus Van der Poel. Het nazibewind in Duitsland gebruikte de Spelen destijds als propagandamateriaal. De Duitse cineaste Leni Riefenstal maakte er de propagandafilm Olympia over.

Voor de Olympische Spelen liet Van der Poel, die met goud veroverde op de 5.000 en 10.000 meter, weten geen commentaar te willen geven op de politieke situatie in China. „Ik denk niet dat het bijzonder verstandig van mij is om kritiek te leveren op het regime [van het land] waar ik verblijf”, zei Van der Poel, die aangaf er ook nu niet veel meer over te willen zeggen, omdat andere sporters van de Zweedse ploeg nog actief zijn in China.

Lees ook dit profiel van Nils van der Poel: In een boomhut wonen en 147 uur per maand trainen

Nils van der Poel met de gouden medaille voor zijn winst op de 10.000 meter. Foto Fazry Ismail/EPA

Zweedse Naeslund maakt favorietenrol waar en wint skicross

De Zweedse skicrossster Sandra Naeslund heeft haar favorietenrol waargemaakt door donderdag met overmacht olympisch goud te behalen. Naeslund bleef in de finale, en in de voorgaande rondes, haar concurrenten steeds ruim voor. De Canadese Marielle Thompson haalde zilver. De strijd om het brons leek aanvankelijk in het voordeel van de Zwitserse Fanny Smith uit te vallen, maar zij kreeg een straf wegens een overtreding in de race en moest de derde plek afstaan aan de Duitse Daniela Maier.

Goud voor Canadese ijshockeysters, zilver voor Verenigde Staten

De Canadese ijshockeysters hebben donderdagochtend een gouden plak behaald in de finale tegen de Verenigde Staten. Canada was met 3-2 te sterk voor de Amerikaanse ploeg, die vier jaar geleden olympisch kampioen werd.

In de eerste periode kwamen de Canadese vrouwen op 2-0 voorsprong, na goals van Sarah Nurse na bijna 8 minuten en Marie-Philip Poulin na 15 minuten. In de tweede periode maakte Poulin ook de 3-0. Zeven minuten later, in de 37ste minuut, viel de eerste Amerikaanse goal door Hilary Knight. Een Amerikaans doelpunt in de laatste minuut van de derde periode van Amanda Kessel was onvoldoende om een nederlaag te voorkomen.

Met hun winst krijgen de Canadese ijshockeysters het olympisch goud opnieuw in handen. Sinds ijshockey voor vrouwen in 1998 een onderdeel op de Olympische Winterspelen werd, behaalde Canada op tweemaal na alle gouden medailles. Enkel in het Japanse Nagano in 1998 en tijdens de Spelen van het Zuid-Koreaanse Pyeongchang in 2018 behaalde Canada zilver. Goud ging in die jaren naar de Verenigde Staten.

Lees ook: Met jonkies en veteranen op jacht naar ijshockeygoud

De Canadese ijshockeysters vieren hun overwinning. Foto Anthony Wallace/AFP

Nederland begint dag 13 op plaats zes in het medailleklassement

Welkom in dit blog

In dit blog verslaat NRC donderdag de dertiende dag van de Olympische Winterspelen in Beijing. Gisteren kwam er een medaille bij voor Nederland: Suzanne Schulting pakte brons op de 1.500 meter shorttrack.

Deze donderdag staat onder meer de 1.000 meter langebaanschaatsen bij de vrouwen op het programma met opnieuw medaillekansen voor TeamNL. Deze Nederlanders komen vandaag in actie:

Lees hier het olympische blog van woensdag terug