Voorzitter politievakbond op non-actief na meldingen grensoverschrijdend gedrag

Wangedrag ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp legt zijn werkzaamheden neer in afwachting van een extern onderzoek naar meldingen van grensoverschrijdend gedrag.
Gerrit van de Kamp (vooraan) is op non-actief gesteld door politievakbond ACP.
Gerrit van de Kamp (vooraan) is op non-actief gesteld door politievakbond ACP. Foto Koen van Weel/ANP

De voorzitter van politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp, is op non-actief gezet vanwege „enkele meldingen” van grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft de vakbond dinsdagavond in een verklaring bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk over hoeveel meldingen het zou gaan en wat die precies inhouden. Daar doet de ACP vooralsnog geen uitspraken over.

De vakbond heeft naar aanleiding van de meldingen, die het bestuur „in de afgelopen weken” zou hebben ontvangen, een extern en onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld. „Het bestuur van de ACP heeft de voorzitter verzocht zijn werkzaamheden neer te leggen om zo de ruimte te bieden het onderzoek uit te laten voeren en om hoor en wederhoor te kunnen laten plaatsvinden.”

Lees ook dit archiefstuk: Van de Kamp hielp vriendin aan een baan. Het verantwoordelijke ministerie zag de belangenverstrengeling door de vingers.

Van de Kamp is sinds 2004 voorzitter en onder meer woordvoerder van de politiebond. Daarnaast heeft hij nog meer bestuursfuncties, zo is hij eveneens voorzitter van de Coalitie voor Veiligheid, voorzitter van de European Police Union, vice-voorzitter van de Vakcentrale voor Professionals (VCP) en lid van de Sociaal-Economische Raad. Een woordvoerder van de VCP laat weten aan NRC dat de vakcentrale „de uitkomsten van het onafhankelijk onderzoek” afwacht. De rest van de instanties waren woensdagochtend niet bereikbaar voor vragen over de positie van Van de Kamp.