Beijing 2022

Nederland deelt zesde plek in medailleklassement met Zweden

In dit blog doet NRC verslag van de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing. Kijk ook op onze interactieve overzichtspagina’s met het wedstrijdprogramma en alle uitslagen. Wil je weten welke Nederlanders vandaag in actie komen? Klik dan hier.

Nederland deelt zesde plek in medailleklassement met Zweden

Suzanne Schulting pakt brons op 1.500 meter shorttrack

Shorttrackster Suzanne Schulting is er niet in geslaagd om op de 1.500 meter haar derde gouden medaille van deze Winterspelen te pakken. De Nederlandse eindigde op de bronzen derde plek, achter de Zuid-Koreaanse wereldrecordhoudster Choi Min-jeong en de Italiaanse Arianna Fontana. Xandra Velzeboer werd vijfde in haar eerste individuele olympische finale.

De Chinese Han Yutong sloeg al vroeg in de race een gaatje, dat werd gedicht door Schulting. Nadat het duo weer was ingelopen door de rest, raakte Schulting in de verdrukking en kwam ze even vijfde te liggen. Met een versnelling sloot ze vervolgens aan bij koplopers Min-jeong en Fontana, maar een eindspurt zat er niet meer in.

Eerder won Schulting wel goud op de 1.000 meter en was ze met de Nederlandse ploeg de beste op de aflossing. Ook pakte ze zilver op de 500 meter.

Suzanne Schulting komt als derde over de finish, achter de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong en Italiaanse Arianna Fontana. Foto Manan Vatsayana/AFP

Canadese shorttrackers pakken goud op aflossing, Nederland zevende

De Canadese shorttrackers hebben goud gewonnen op de aflossing, voor Zuid-Korea en Italië. Met de olympische titel beëindigt shorttracklegende Charles Hamelin (37) zijn carrière op een hoogtepunt. Voor medaillekandidaat China eindigde de finale in een teleurstellende vijfde plaats, nadat een val halverwege de race zorgde voor een mislukte wissel.

De Nederlandse shorttrackmannen hadden zich niet weten te plaatsen voor de A-finale. In de B-finale eindigden Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Sven Roes en Jens van ’t Wout als tweede, waarmee ze zevende werden in het eindklassement. Op de laatste meters was het eindschot van de Hongaar Sándor Liu net iets beter dan dat van Knegt.

De Canadese shorttrackers vieren hun olympische titel. Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP

Finaleplek Schulting en Velzeboer op 1.500 meter shorttrack, De Vries nu wel uitgeschakeld

Shorttracksters Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer zijn doorgestoten naar de finale op de 1.500 meter. Schulting snelde in de tweede serie overtuigend naar de winst, waarna Velzeboer zich een serie later op knappe wijze als snelste nummer drie kwalificeerde voor de eindstrijd.

Rianne de Vries, door de jury doorgeschoven naar de halve finale, redde het niet. Zij reed in dezelfde serie als Velzeboer en moest genoegen nemen met een vijfde plek. De finale staat vanmiddag om 14.18 uur op het programma.

Shorttrackster De Vries toch door naar halve finale op 1.500 meter na juryberaad

Shorttrackster Rianne de Vries is toch toegelaten tot de halve finale op de 1.500 meter. De Friezin leek na haar vierde plek in de series uitgeschakeld, maar na juryberaad kreeg ze alsnog een plaats toegewezen. Tijdens de serie van De Vries was er sprake van de nodige technische mankementen rond het ijs, zo kregen de shorttracksters niet mee hoeveel rondjes zij nog moesten rijden.

Schulting en Velzeboer door op 1.500 meter shorttrack, onduidelijkheid rond De Vries

Shorttracksters Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer hebben zich woensdag gekwalificeerd voor de halve finales op de 1.500 meter. Schulting werd eerste in haar serie, Velzeboer eindigde in haar race als tweede. Of Rianne de Vries door mag naar de halve finale is nog onduidelijk. Ze eindigde met een tijd van 2.22,244 als vierde in haar serie en behoorde niet tot de drie tijdsnelsten. Omdat het rondebord tijdens haar race niet werkte, wordt ze mogelijk toch toegelaten tot de volgende ronde.

Schulting en Velzeboer komen zometeen in ieder geval alweer in actie in de halve finale. Deze staat vanaf 13.15 uur op het programma. De finale op de langste individuele shorttrackafstand wordt om 14.18 uur verreden.

Xandra Velzeboer (rechts) in actie op de 1.500 meter, met achter haar de Canadese Danae Blais. Foto Phil Noble/Reuters

Duurbetaalde profs doen niet mee aan het ijshockey, waardoor minder bekende spelers kansen krijgen

De Amerikaanse topcompetitie NHL besloot afgelopen december om geen spelers af te staan voor de Winterspelen. De meeste landen hebben daardoor nu een team samengesteld met een mix van voormalige, ervaren NHL-spelers, ijshockeyers uit Europese competities en talenten die nog niet uitkomen op het hoogste profniveau. De Amerikaanse selectie telt bijvoorbeeld vijftien college-spelers.

Lees het hele stuk hier: Met jonkies en veteranen op jacht naar ijshockeygoud

Franse skiër Clément Noël wint goud op slalom

De Franse skiër Clément Noël heeft woensdag in een spannende wedstrijd goud gewonnen op de slalom. Noël stond na de eerste run nog op de zesde plaats, maar hij passeerde in de tweede run al zijn concurrenten. Acht man eindigden binnen een halve seconde van elkaar.

Voor de Fransman is het goud zijn grootste sportieve prestatie. Tijdens de vorige Spelen eindigde hij als vierde. Het is de eerste gouden medaille voor Frankrijk in het skiën op deze Spelen.

Het zilver ging naar Oostenrijker Johannes Strolz, die eerder goud won op de combinatie. Hij was in de eerste run nog de snelste. Sebastian Foss-Solevaag won de bronzen medaille. De Noor is regerend wereldkampioen.

Clément Noël viert zijn overwinning. Foto Jorge Silva/Reuters

Nederland vijfde in medailleklassement

Welkom in dit blog

In dit blog verslaat NRC woensdag de twaalfde dag van de Olympische Winterspelen in Beijing. Gisteren pakten de Nederlandse schaatssters brons op de ploegenachtervolging. De mannen grepen net naast een medaille; Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker reden naar de vierde plaats. Bij het snowboarden eindigden zowel Melissa Peperkamp als Niek van der Velden zesde op het onderdeel big air. Kunstschaatster Lindsay van Zundert plaatste zich met een 22ste plek op de korte kür voor de vrije kür van donderdag. Deze Nederlanders komen vandaag in actie:

Lees hier het olympische blog van dinsdag terug