In beeld

Zonder enige militaire ervaring trainen inwoners van Oekraïne voor een oorlog

Jong en oud traint in Oekraïne voor een eventuele oorlog met Rusland. Op verschillende plekken in het land organiseren zowel het leger als radicale groeperingen wapentrainingen. Met echte wapens, geweren die niet van echt te onderscheiden zijn en houten kalasjnikovs krijgen ze les. Ondertussen houden de spanningen rondom Oekraïne aan. Bondskanselier Olaf Scholz is maandag naar Kiev vertrokken en gaat daarna naar Moskou om president Poetin om de-escalatie te vragen.
Met houten kalasjnikovs en andere nepgeweren trainen Oekraïners zonder militaire achtergrond in een verlaten fabriek in de hoofdstad Kiev. Ze oefenen onder andere tactiek en krijgen medische trainingen.
Foto Sergei Supinsky/AFP
Het Oekraïense leger is bij lange na niet opgewassen tegen het veel machtigere Russische leger. Daarom proberen ook ‘gewone’ burgers nu te trainen om bij een eventuele inval zichzelf te kunnen verdedigen.
Foto Chris McGrath/Getty Images
Daar horen ook medische cursussen bij, zoals hier in een leeg klaslokaal. De deelnemers leren hoe ze een knelverband bij zichzelf aan kunnen leggen, voor het geval ze gewond raken.
Foto Chris McGrath/Getty Images
Maandag zijn nog meer militairen van de NAVO richting Oost-Europa gestuurd. Ondertussen doet de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een poging om de gemoederen te sussen. Hij is in Oekraïne en gaat daarna naar Rusland om president Poetin ervan te overtuigen Oekraïne niet aan te vallen.
Foto Sergei Supinsky/AFP
Ondanks het verzamelen van 130.000 Russische militairen aan de grens met Oekraïne, blijft Rusland volhouden niet van plan te zijn het land aan te vallen. Scholz schreef maandag op Twitter dat er een "zeer, zeer serieuze dreiging" voor de vrede in Europa is. Hij wil vanuit Moskou zo snel mogelijk de-escalatie zien.
Foto Sergei Supinsky/AFP
De Britse premier Boris Johnson heeft maandag gezegd dat het “vrij duidelijk” is dat Rusland van plan is om Oekraïne binnen te vallen. Dat melden Britse media. Het is een gevaarlijke en moeilijke situatie, aldus Johnson, maar er is nog tijd voor Poetin om een stap terug te doen.
Foto Sergei Supinsky/AFP
Vanwege de verslechterde situatie in Oekraïne roepen steeds meer landen hun inwoners terug. Litouwen is begonnen met het terugtrekken van diplomatieke medewerkers, net als de VS. Nederland en andere landen hebben inwoners aangeraden om het land te verlaten.
Foto Sergei Supinsky/AFP
De 59-jarige Rumia tijdens een training in Kiev. Ze is lid van Ukraine’s Territorial Defense Forces en oefent samen met honderden anderen voor een eventuele inval van Rusland.
Foto Efrem Lukatsky
Verschillende groeperingen organiseren trainingssessies, zo ook de extreemrechtse radicale groep Right Sector.
Foto Umit Bektas/Reuters
Vanwege het reisadvies code rood vliegt KLM niet meer naar Oekraïne. De Hongaarse budgetmaatschappij Wizz Air maakte maandag bekend nog wel vluchten aan te bieden, onder andere vanaf Eindhoven. Het bedrijf zegt de situatie wel goed in de gaten te houden.
Foto Umit Bektas/Reuters
Jong en oud, iedereen die wil kan zich aansluiten bij de sessies om te leren om te gaan met een wapen. Zoals de 79-jarige Valentyna Konstantynovska, die bijgestaan wordt door een trainer van de Nationale Reserve in Marioepol, in het oosten van het land.
Foto Vadim Ghirda/AP Photo
In Oekraïne zelf lijkt het leven op straat ‘gewoon’ door te gaan. Op beelden die de BBC maandag verspreidde is te zien dat in Kiev geen soldaten op straat zijn en inwoners zoals altijd naar hun werk rijden. Op straat is geen zichtbare voorbereiding van een op handen zijnde oorlog.
Foto Vadim Ghirda/AP Photo
Kleurrijke nagellak en kleurrijke kleding tijdens een wapentraining in Marioepol.
Foto Vadim Ghirda/AP Photo
Zelfs kinderen mogen meedoen. Zo heeft dit kind moeite om munitie te verwijderen uit een magazijn.
Foto Vadim Ghirda/AP Photo
De Oekraïense president Zelensky heeft zijn Amerikaanse collega Biden zondag aan de telefoon uitgenodigd om snel een bezoek te komen brengen. Hij denkt dat zijn komst in Kiev cruciaal kan zijn om te de-escaleren.
Foto Sergey Dolzkhenko
Het is nog niet bekend of Biden de uitnodiging aan zal nemen.
Foto Vadim Ghirda/AP Photo