Na Amsterdam en Rotterdam komen meer steden in actie tegen flitsbezorgers

Flitsbezorgers Ook Groningen, Den Haag, Amstelveen en Arnhem willen flitsbezorgers gaan beperken. Dat blijkt uit een rondgang van NRC.

Gorillas was eind 2020 de eerste flitsbezorgdienst in Nederland.
Gorillas was eind 2020 de eerste flitsbezorgdienst in Nederland. Foto Bram Petraeus

Na Amsterdam en Rotterdam bereiden nog vier grote Nederlandse gemeenten maatregelen voor om flitsbezorgers te reguleren. Het gaat om Den Haag, Groningen, Arnhem en Amstelveen, die zo willen voorkomen dat de vlugge opmars van de supersnelle boodschappenbezorgers tot overlast leidt.

Flitsbezorgers als Getir, Flink, Gorillas en Zapp zijn in 29 Nederlandse gemeenten actief. Met uitzondering van Amsterdam en Rotterdam maakte NRC een rondgang langs al die steden. Van de 23 gemeenten die reageerden op vragen, zeggen 9 regelmatig klachten te ontvangen van omwonenden of ondernemers vanwege de overlast die de flitsbezorgers veroorzaken. Het gaat hierbij vooral om geluidsoverlast, toenemende verkeersdrukte en verkeerd geparkeerde fietsen.

Eind januari besloot Amsterdam om deze reden al tot een acute stop op nieuwe vestigingen van flitsbezorgers – bedrijven die voor 1,80 euro via koeriers boodschappen binnen enkele minuten aan huis brengen. Rotterdam volgde begin februari. Flitsbezorgers mogen in beide steden het komende jaar geen nieuwe magazijnen openen voor het leveren aan klanten.

Mocht niet volgens het bestemmingsplan

Ook Amersfoort besloot twee weken geleden in te grijpen. De gemeente sloot het voorlopig enige filiaal van een flitsbezorger in de stad, omdat de uitbater – het Duitse Flink – zich had gevestigd op een locatie in het centrum waar dat volgens het bestemmingsplan niet mocht. Ook dat besluit werd genomen nadat omwonenden melding maakten van overlast.

Lees hier het achtergrondverhaal: Ook Den Haag, Groningen, Arnhem en Amstelveen ondernemen actie tegen flitsbezorgers

Den Haag, Groningen, Arnhem en Amstelveen willen nu eveneens maatregelen nemen voor de overlast te groot wordt. De gemeenten werken aan beleid waardoor ze magazijnen in sommige gebieden van de stad kunnen verbieden.

Zo wil Groningen het „kernwinkelgebied” beschermen en beleid opstellen om het „bedrijfsmatig stallen” van bezorgbusjes en -fietsen tegen te gaan. Arnhem wil dat flitsbezorgers zich alleen in een pand kunnen vestigen nadat ze een vergunning hebben gekregen. Naast de vier gemeenten die ingrijpen, zijn er ook vier gemeenten die de mogelijkheden daartoe onderzoeken, maar nog geen besluit hebben genomen. Dat zijn Almere, Enschede, Delft en Leiden.

In Nederland zijn op dit moment vier grote flitsbezorgers actief: Flink, Getir, Gorillas en Zapp. Eind 2020 was Gorillas de eerste die in Nederland begon. De roze bezorgrugzakken van Flink komen op de meeste plekken voor (28 steden). Zapp, de kleinste, is nu nog alleen in Amsterdam, Amstelveen en Rotterdam beschikbaar.

De klachten blijven komen E2-3