Media dienen klacht in tegen Google om monopolie op online reclame

Advertenties Europese mediabedrijven – onder meer DPG Media en Mediahuis – vinden dat Google marktverstorend werkt en vragen de Europese Commissie in te grijpen.
Google zou volgens bedrijven te veel macht hebben op de online advertentiemarkt.
Google zou volgens bedrijven te veel macht hebben op de online advertentiemarkt. Foto Tolga Akmen / AFP

Meerdere Europese mediabedrijven hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie over Google, zo hebben ze vrijdag bekendgemaakt. Volgens de nieuwsmedia heeft het techbedrijf een monopolie op online reclame en werkt het daardoor concurrentieverstorend. Beloften over verbetering zouden tot dusver op niets uitdraaien, aldus de uitgevers. De mediabedrijven willen dat de Europese Commissie ingrijpt en de macht van Google op de advertentiemarkt intoomt.

De mediabedrijven, onder meer DPG Media – van de Volkskrant, Trouw en het AD – en Mediahuis (onder meer NRC en De Telegraaf), hebben zich verenigd onder de naam European Publishers. Volgens deze branchevereniging verstoort Google de markt omdat het online advertentieruimte zowel kan in- als verkopen. Daardoor kan het eigen belangen laten prevaleren boven die van andere partijen. Verder stellen de media dat hun afhankelijkheid van Google op het gebied van online reclame is gegroeid.

Journalistiek niet beloond

Veel traditionele mediabedrijven zagen hun advertentie-inkomsten afgelopen jaren flink dalen na de opkomst van techgiganten als Google en Facebook. Mede daarom willen nieuwsmedia over de hele wereld dat de techbedrijven gaan betalen voor nieuwsartikelen waarmee Google en Facebook een groot bereik realiseren. De platformen profiteren van het bereik en de bijbehorende advertentie-inkomsten, maar belonen de journalistiek daar niet voor.

In meerdere landen hebben overheden al ingegrepen. Zo is in Australië begin vorig jaar een mediawet aangenomen die de bedrijven dwingt te betalen voor het verspreiden van nieuwsartikelen. Een paar maanden eerder legde de Franse karteltoezichthouder Google een boete van 500 miljoen euro op omdat het bedrijf niet „ter goeder trouw” had onderhandeld over vergoedingen voor mediaorganisaties.

Lees ook dit interview: Mededingingsexpert: ‘Brussel moet gewoon beginnen met aanpak techreuzen’