Hoofdinspecteur politie verdacht van deelname aan criminele organisatie

Corruptie Een 47-jarige hoofdinspecteur van de Landelijke Eenheid is vrijdag opgepakt, omdat hij wordt verdacht van het lekken van „zeer vertrouwelijke informatie” naar een criminele organisatie.
De politieman wordt verdacht van het schenden van zijn ambtsgeheim en ambtelijke corruptie.
De politieman wordt verdacht van het schenden van zijn ambtsgeheim en ambtelijke corruptie. Foto Koen van Weel/ANP

De Rijksrecherche heeft vrijdag een 47-jarige hoofdinspecteur van de Landelijke Eenheid aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Hij wordt ook verdacht van het schenden van zijn ambtsgeheim en ambtelijke corruptie. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

Het OM verdenkt de man ervan „zeer vertrouwelijke informatie” te hebben gelekt naar een criminele organisatie. Hij is in mei 2021 al buiten functie gesteld. De hoge politiefunctionaris was werkzaam voor de dienst specialistische operaties. Hij was belast met beheer en inzet van speciale technische apparatuur op de afdeling interceptie & sensing. Het gaat om een maximale vertrouwensfunctie.

Lees ook: Teamchef politie buiten functie na verdenking van fraude

Na zijn buitenfunctiestelling vorig jaar zijn gegevensdragers en administratie bij de agent in beslag genomen. De afgelopen maanden is dat materiaal bestudeerd. Met de bevindingen uit dat onderzoek is de verdachte deze vrijdag geconfronteerd. Politiebronnen spreken van een ernstige zaak en reageren geschokt op deze corruptiezaak. De verdachte teamchef gold „als een voorbeeldige leidinggevende”, aldus een bron bij de Landelijke Eenheid.

De Rijksrecherche, die onder leiding van het Landelijk Parket de zaak onderzoekt, heeft de verdachte teamchef vrijdag verhoord en hem aan het eind van de dag naar huis gestuurd.