Misdaadjournalist De Telegraaf op non-actief na klachten vrouwelijke collega's

Grensoverschrijdend gedrag Misdaadjournalist Mick van Wely van De Telegraaf is op non-actief gesteld na meldingen over seksueel ongewenst gedrag.

Misdaadjournalist Mick van Wely aan het werk.
Misdaadjournalist Mick van Wely aan het werk. Foto Patrick Harderwijk / ANP

Mediahuis Nederland heeft misdaadverslaggever Mick van Wely van dagblad De Telegraaf sancties opgelegd wegens seksueel ongewenst gedrag. De maatregel volgt op diverse meldingen door vrouwen bij een van de vertrouwenspersonen van het bedrijf.

De Telegraaf heeft dat vanavond bekend gemaakt na herhaalde vragen van NRC. Volgens De Telegraaf is de hoofdredactie vorige week donderdag op de hoogte gesteld van de beschuldigingen aan het adres van Van Wely. Daarna is een onderzoek ingesteld en is de werknemer uit voorzorg geschorst. „Bij dit onderzoek, uitgevoerd door het interne Meldpunt Integriteit, bestaande uit de directeur Human Resources, de voorzitter a.i. van de Ondernemingsraad en het hoofd Juridische Zaken is gesproken met alle betrokkenen. Op basis van het onderzoek, dat extern door een onafhankelijke partij is getoetst, zijn sancties opgelegd die recht doen aan de bevindingen”.

Volgens een redacteur van De Telegraaf, die anoniem wil blijven, zou Van Wely (49) onder meer „vunzige appjes” hebben gestuurd. De klachten zouden zijn gemeld omdat jonge vrouwelijke collega’s zich ergerden aan commentaar dat Van Wely in praatprogramma’s op televisie als deskundige gaf over seksueel grensoverschrijdend gedrag dat zich bij het programma The Voice zou hebben voorgedaan. Bij het programma Beau zei hij op 20 januari van dit jaar dat plegers van seksuele delicten kunnen worden vergeleken met „trappelende hyena’s die bij een veldje staan te wachten op weer een kwetsbare prooi”. Er zit volgens Van Wely „een systeem in” waarbij nieuwe „busladingen” van kandidaten voor de talentenjacht „geraffineerd” worden besprongen. Van Wely noemde het een „beklemmend” fenomeen.

Van Wely schreef met zijn collega John van den Heuvel voor De Telegraaf recentelijk ook over beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het adres van zanger Marco Borsato.

Lees een verhaal over misdaadjournalisten: Soms zwijgt de journalist in geval van leven of dood

Streng beveiligd

Mick van Wely zegt in een verklaring zich te realiseren „dat ik met mijn handelen grenzen heb overschreden en bied daarvoor mijn excuses aan. Ik zal de komende tijd onder professionele begeleiding aan mezelf werken en hoop na een periode van non-actiefstelling mijn werkzaamheden te kunnen hervatten.”

Hoofdredacteur Paul Jansen zegt „behoorlijk te zijn geschrokken. Dit is een drama voor alle betrokkenen, in het bijzonder de vrouwen. Er worden maatregelen getroffen en er is nazorg aangeboden aan de melders.”

Van Wely wordt al enige tijd streng beveiligd vanwege dreiging uit de onderwereld. Vorige week donderdag tweette hij last te hebben van „genoeg shit vanwege de dreiging en de permanente beveiliging”. Hij zei ook aangeslagen te zijn omdat zijn „vader zeer slecht medisch nieuws heeft ontvangen”.

Collega misdaadverslaggever John van den Heuvel laat weten het „erg betreurenswaardig te vinden dat vrouwelijke collega’s van de redactie van De Telegraaf onheus bejegend zijn”.

Hij schrijft verder: „Mick en ik hebben de afgelopen jaren veel meegemaakt en stonden soms onder extreme druk als gevolg van ernstige bedreigingen en beveiligingsmaatregelen. Ik wil Mick daarom nu niet laten vallen, maar mijn samenwerking met hem wordt de komende tijd opgeschort. Dat is verdrietig, maar het is onder deze omstandigheden helaas onvermijdelijk.”