Limburgse stichting IKL betaalde meer aan bedrijven van directeur dan tot nu toe bekend

Herman Vrehen De directeur van de Limburgse landschapsstichting IKL, Herman Vrehen, gaf tussen 2015 en 2021 opdrachten aan zijn eigen bedrijven. Dat ging om grotere bedragen dan toe nu bekend was.

Herman Vrehen in 2012.
Herman Vrehen in 2012. Foto ANP

De Limburgse landschapsstichting IKL heeft in totaal 1,8 miljoen euro betaald aan vennootschappen van toenmalig IKL-directeur Herman Vrehen. De geldstroom naar de eigen bedrijven van de voormalig gedeputeerde in Limburg is daarmee groter dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt uit onderzoek van de curator van de vorig jaar failliet verklaarde Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

Een van de grootste financiers van IKL was de provincie Limburg. De politieke ophef rond de IKL-affaire leidde in april vorig jaar tot het vertrek van het voltallige college van Gedeputeerde Staten.

Curator doet nog onderzoek

NRC onthulde maart vorig jaar dat Vrehen als IKL-directeur medewerkers inhuurde via zijn eigen uitzendbureaus, IKL producten liet inkopen bij een eigen bedrijf en zichzelf inhuurde tegen een tarief dat hoger was dan toegestaan door het CBF, de toezichthouder op de goede doelen in Nederland. NRC schreef toen dat enkele honderdduizenden euro’s in de zak van Vrehen zelf waren beland.

Lees het onderzoeksverhaal hoe ex-gedeputeerde Herman Vrehen subsidiegeld doorsluisde maar zijn eigen BV’s

Curator Reinoud van Oeijen meldt nu in zijn openbare verslag dat in de periode 2015 tot en met 31 maart 2021 „een totaalbedrag van circa 1,8 miljoen euro” naar vennootschappen van de voormalig bestuurder is gegaan. De curator doet nog onderzoek „naar de grondslag en rechtvaardiging van de betaalde bedragen”.

Van Oeijen onderzocht afgelopen maanden de administratie van de stichting. Hij kreeg ook inzage in een tot nu toe niet openbaar gemaakt rapport van accountant BDO. Dat bureau deed vlak voor het faillissement forensisch onderzoek in opdracht van de raad van toezicht van IKL.

Managementvergoeding

De 1,8 miljoen euro omvat de managementvergoeding van circa zeven ton die Vrehen met medeweten van de raad van toezicht ontving. Daarnaast stroomde dus nog zo’n 1,1 miljoen euro naar zijn bedrijven.

Uit een vorig jaar gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau GITP bleek al dat Vrehen zich schuldig gemaakt had aan belangenverstrengeling en dat de raad van toezicht van IKL niet op de hoogte was van alle opdrachten die de directeur aan zijn eigen BV’s had gegeven.

Herman Vrehen was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar.