Recensie

Recensie Film

Intieme docu over twee stervende mensen

Documentaire Documentairemaker Diego Gutiérrez maakte een bedachtzame film over het verlies van respectievelijk zijn moeder en een goede vriend.

De moeder van Diego Guttiérez, beeld uit de documentaire ‘The Mirror and the Window’.
De moeder van Diego Guttiérez, beeld uit de documentaire ‘The Mirror and the Window’.

De filmmakers Danniel Danniel (1950-2017) en Diego Gutiérrez waren bevriend. Ze maakten samen de film While Looking for the Devil (2016). Gutiérrez filmt Danniel kort nadat die laatste had gehoord dat hij ongeneeslijk ziek was. In The Mirror and the Window vertelt Danniel over de laatste film die hij nog had willen maken; een film over een foto. Parallel daaraan filmt Gutiérrez zijn moeder in Mexico City, die kort na Danniel eveneens ziek zou worden en sterven. En door zijn zorgvuldige montage weeft hij deze twee op het eerste gezicht losstaande verhalen samen tot een persoonlijk en intiem portret.

De titel verwijst naar hoe we in ons leven niet alleen in de spiegel moeten kijken om op onszelf te reflecteren, maar onze blik ook naar buiten moeten richten, om de ander te zien en te erkennen wat de ander aan ons leven heeft bijgedragen. Misschien is dat wel de beste manier om jezelf echt te kunnen zien.