‘Rusland en China zetten LinkedIn voor spionagedoeleinden in’

Cybersecurity Werknemers bij Nederlandse hightechbedrijven worden systematisch benaderd door geheime diensten die bedrijfsgeheimen proberen te stelen, schrijft het FD.

Geheime diensten uit China en Rusland zouden werken via nepaccounts op LinkedIn.
Geheime diensten uit China en Rusland zouden werken via nepaccounts op LinkedIn. Foto Alexander Schippers/ANP

Duizenden werknemers bij Nederlandse hightechbedrijven worden systematisch benaderd door geheime diensten uit China en Rusland die bedrijfsgeheimen proberen te stelen. Dat gebeurt via nepaccounts op LinkedIn, het grootste zakelijke netwerk ter wereld. De spionnen doen zich voor als collega-wetenschappers of -technici of geven zich uit voor consultant of recruiter. Dat schrijft het FD op basis van een gesprek met directeur Erik Akerboom van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Nederlandse en andere westerse geheime diensten schrikken van het aantal geslaagde contactpogingen, waarbij mensen uiteindelijk via chantage of omkoping zijn bewogen om gevoelige informatie te delen, zegt Akerboom in het FD.

De schaal en slagkracht van de Russische en Chinese infiltratiepogingen hebben dusdanige vormen aangenomen dat de AIVD alarm slaat. Later deze week komt de dienst met een waarschuwingscampagne via sociale media om Nederlandse werknemers en ambtenaren bewust te maken van de gevaren. De Chinese geheime dienst zou zich vooral richten op expats die nog familie in China hebben.

Twee Russische spionnen die vorig jaar Nederland zijn uitgezet, hebben volgens de AIVD via LinkedIn werknemers van verschillende Nederlandse hightechbedrijven benaderd en uiteindelijk verleid om informatie te verkopen.

In het FD-artikel schat Cody Barrow, directeur ‘dreigingsanalyse’ bij cybersecuritybedrijf EclecticIQ uit Amsterdam, dat de afgelopen tien jaar „vele duizenden Nederlanders” een LinkedIn-verzoek van Chinese spionnen hebben ontvangen. Een schatting waarvan Akerboom zegt „niet te schrikken”. Barrow denkt dat de helft van de verzoeken is geaccepteerd.

Nederlandse hightechbedrijven verbieden hun werknemers in de regel niet om een profiel aan te maken op LinkedIn.