Overmars weg bij Ajax om berichten naar collega’s

#MeToo Marc Overmars stuurde grensoverschrijdende berichten aan collega’s. NRC onderzoekt al langer de omgangscultuur bij de club.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars vertrekt per direct bij Ajax wegens grensoverschrijdende berichten die hij gedurende een langere periode heeft verstuurd aan meerdere vrouwelijke collega’s. Dat heeft de club zondagavond bekendgemaakt.

Het vertrek van Overmars is tot stand gekomen na gesprekken met de Raad van Commissarissen en algemeen directeur Edwin van der Sar in de afgelopen dagen, laat de club uit Amsterdam weten.

Overmars biedt in de verklaring zijn excuses aan voor grensoverschrijdend gedrag. Hij zegt vorige week te zijn geconfronteerd met meldingen daarover en „hoe dit op anderen is overgekomen”, zonder verder in detail te treden.

„Ik schaam me kapot”, aldus de voormalige topvoetballer van onder meer Ajax, Arsenal en Barcelona. „Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk.”

Overmars ziet „geen andere optie dan te stoppen bij Ajax”, laat hij weten. „Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat. Dit heeft ook grote impact op mijn privésituatie. Daarom verzoek ik iedereen mij en mijn gezin met rust te laten.”

Voorzitter Leen Meijaard van de Raad van Commissarissen van Ajax spreekt van „een dramatische situatie voor iedereen die hier op enigerlei wijze bij betrokken is. Het is ingrijpend voor de vrouwen die met het gedrag te maken hebben gehad.” Overmars heeft volgens hem „helaas echt grenzen overschreden” en zag „zelf ook in” dat aanblijven als directeur geen optie was.

Volgens Meijaard heeft de club „meteen gehandeld” toen er geluiden over de situatie opdoken. Er is „zorgvuldig gewikt en gewogen wat het beste was om te doen”, in overleg met Van der Sar. Daarbij heeft de club hulp ingeroepen van een niet nader genoemde externe expert.

Onlangs herbenoemd

De 48-jarige Overmars is sinds de zomer van 2012 directeur voetbalzaken bij Ajax. Sinds 1 februari 2013 vervult hij deze functie als statutair bestuurder. Onlangs werd hij herbenoemd voor een nieuwe termijn die tot 30 juni 2026 zou lopen.

Van der Sar vindt de situatie „voor iedereen afschuwelijk”, aldus de verklaring. „Ik voel me vanuit mijn rol ook verantwoordelijk om de collega’s te helpen”, stelt de algemeen directeur, die als doelman met Overmars speelde bij Ajax en het Nederlands elftal.

NRC onderzoekt al langer de omgangscultuur bij de Amsterdamse club en zal in de loop van maandag met meer achtergronden komen.