Debat over Saoedi-Arabië afgezegd, Amnesty boos

Buitenlandse Zaken Een debat in Amsterdam over Saoedi-Arabië is op het laatste moment geannuleerd omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet openlijk over mensenrechtenschendingen in dat land wil praten.

Actievoerders van Amnesty vragen aandacht voor burgerslachtoffers in Jemen, met een projectie op de Saoedische ambassade in Den Haag, maart 2018. Saoedi-Arabië levert wapens aan Jemen. Foto Bart Maat/ANP
Actievoerders van Amnesty vragen aandacht voor burgerslachtoffers in Jemen, met een projectie op de Saoedische ambassade in Den Haag, maart 2018. Saoedi-Arabië levert wapens aan Jemen. Foto Bart Maat/ANP

Een debat in het Amsterdamse debatcentrum De Balie over Saoedi-Arabië is op het laatste moment geannuleerd omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken het podium niet wilde delen met mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Amnesty was eveneens om medewerking gevraagd. Volgens Amnesty is het ministerie uit vrees voor schade aan de Nederlandse economische belangen door de knieën gegaan voor Saoedi-Arabië, waar mensenrechten regelmatig met voeten worden getreden.

„Dat wij als mensenrechtenexperts geweigerd worden bij een debat over een land waar zulke grove schendingen plaatsvinden is niet alleen teleurstellend, wij ervaren dat als een affront”, aldus Floor Beuming, die voor Amnesty de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië volgt. Volgens haar past dit in een patroon dat aantoont hoe krampachtig Nederland met mensenrechten in Saoedi-Arabië omgaat.

Ministerie wilde niet

Het debat, dat al was uitverkocht, had vrijdagavond moeten plaatsvinden. Toen duidelijk was dat het ministerie niet wilde dat ambassadeur Janet Alberda om de tafel zou zitten met een vertegenwoordiger van Amnesty, besloot De Balie het debat af te zeggen. Het maakt deel uit van een serie gesprekken met Nederlandse ambassadeurs in het Midden-Oosten en Afrika.

Een woordvoerder van het ministerie zegt te hopen dat het debat later alsnog kan plaatsvinden, maar het is niet de bedoeling van het ministerie een publiek debat met Amnesty over Saoedi-Arabië te voeren. Yoeri Albrecht, de directeur van De Balie, noemt de opstelling van het ministerie in deze kwestie desgevraagd „onverstandig”. Volgens hem was er volop gelegenheid voor een genuanceerd gesprek over de situatie in Saoedi-Arabië.

Buitenlandse Zaken betoogt dat publieke veroordelingen van mensenrechtenschendingen in landen als Saoedi-Arabië weinig uitrichten en stille diplomatie productiever is. Amnesty bestrijdt dat laatste.