EU stelt sancties in tegen Malinese interim-premier en medecoupplegers

Junta De sancties zijn onder meer opgelegd aan militaire kopstukken, verantwoordelijk voor twee staatsgrepen. Zij kondigden begin januari aan de beloofde verkiezingen in het land met vier jaar uit te willen stellen.
De Malinese interim-premier Choguel Maïga.
De Malinese interim-premier Choguel Maïga. Foto Paul Lorgerie/File Photo/Reuters

De EU stelt sancties in tegen de Malinese interim-premier Choguel Maïga en vier medestanders, omdat zij de democratische transitie van het Afrikaanse land tegenhouden. In een verklaring kondigt de Europese Raad vrijdag aan dat het vijftal de toegang tot EU-landen wordt ontzegd en ze geen toegang meer krijgen tot geld dat ze in de EU hebben gestald. Daarnaast mogen Europese burgers en bedrijven geen zaken met ze doen. Begin januari kondigden de militaire machthebbers van Mali aan de beloofde verkiezingen in het land met vier jaar uit te willen stellen.

Lees ook: Met staatsgreep herhaalt geschiedenis van Mali zich

De EU-sancties zijn onder meer opgelegd aan militaire kopstukken, verantwoordelijk voor de staatsgrepen in augustus 2020 en mei 2021. Naast Maïga gaat het om twee ministers, de voorzitter van de wetgevende raad en een pro-Russische activist die aan het hoofd staat van demonstraties tegen Frankrijk. Behalve het tegenhouden van de democratische transitie baart het de EU ook zorgen dat het regime het Russische huurlingenbureau Wagner inhuurt.

Maïga werd in juni vorig jaar door kolonel en interim-president Assimi Goïta benoemd tot interim-premier van de overgangsregering. Eind juni veroordeelde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de coup en riep het op om binnen de transitieperiode van achttien maanden nieuwe verkiezingen te houden. Omdat de militaire leiders van Mali weinig actie leken te ondernemen, kondigde de Europese Raad medio december aan sancties voor te bereiden. Nadat de Malinese overgangsregering begin januari besloot om de toegezegde presidentsverkiezingen vier jaar uit te stellen, stelden de Afrikaanse buurlanden al sancties in.

Lees ook: Mali hekelt sancties van buurlanden na uitstel verkiezingen

Eerder deze week zetten de Malinese machtshebbers de Franse ambassadeur het land uit, nadat het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken de militaire regering „onwettig” en „onverantwoordelijk” had genoemd. Deense militairen die aan de Franse missie in het land zouden deelnemen, werden teruggetrokken na een meningsverschil met de junta.