Dordrechts Museum koopt manshoge Van Hoogstraten

Kunstmarkt Een bijzonder en levensgroot portretschilderij, dat sinds 1667 in het bezit was van de Britse familie Knatchbull, is gekocht door het Dordrechts Museum.

Samuel van Hoogstraten, Portret van Sir Norton Knatchbull (1667, olieverf op doek, 208,5×131,5 cm).
Samuel van Hoogstraten, Portret van Sir Norton Knatchbull (1667, olieverf op doek, 208,5×131,5 cm). Foto Peter den Ouden.

Het Dordrechts Museum heeft een groot mansportret verworven van Rembrandt-leerling Samuel van Hoogstraten. Dat heeft het museum donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om een levensgroot, staand portret ten voeten uit van de 65-jarige Sir Norton Knatchbull, een Britse politicus en geleerde die tot de belangrijkste opdrachtgevers van Van Hoogstraten behoorde. Het schilderij bleef altijd in bezit van de familie Knatchbull tot het maart vorig jaar voor 200.000 euro geveild werd bij Sotheby’s in Londen. Het museum kocht het doek met steun van diverse fondsen.

Van Hoogstraten was een Dordtse schilder en schrijver die tussen 1640 en 1648 in Amsterdam leerling was in het atelier van Rembrandt. Later werkte hij jaren in Duitsland, Wenen en Londen. Dankzij zijn in 1678 gepubliceerde Inleiding in de schilderkunst is Van Hoogstraten van bijzondere betekenis voor de kennis van de Hollandse schilderkunst van de zeventiende eeuw.

Portretten ten voeten uit waren destijds in Engeland populair. Van Anthony van Dyck, de Zuid-Nederlandse barokschilder die als Brits hofschilder furore maakte, zijn alleen al honderd van zulke portretten bekend. In de Hollandse schilderkunst waren ten-voeten-uitportretten veel exclusiever. Rembrandt schilderde er in totaal slechts drie, waaronder de in 2016 door het Rijksmuseum verworven portretten van Marten en Oopjen, en portretspecialist Frans Hals zelfs maar één.

De aanwinst krijgt een plek in de Rembrandtzaal van het Dordrechts Museum.