Mag ik bij andermans etentje iedereen vragen een zelftest te doen?

XYZ NRC-redacteuren uit drie verschillende generaties bespreken sociale dilemma’s. Deze keer: kan je gasten op iemand anders feestje vragen een zelftest te doen voor het feest?

Kun je, als je naar een etentje of een verjaardag gaat, aan het gezelschap vragen of ze allemaal een zelftest willen doen? Ik deed het onlangs, omdat de vriendin die een etentje organiseerde er bij de uitnodiging zelf niet om vroeg. ‘Wel ff testen hè’, zei ik in de Appgroep. Daar was de gastvrouw niet over te spreken: het was háár avond, en zij vond het overdreven om dat van iedereen te vragen. Het ging in dit geval om een stel dertigers.

(Naam bekend bij de redactie)


 


Het mooiste is het natuurlijk als de mensen het vanzelfsprekend vinden om zichzelf te testen voor ze zich in gezelschap begeven.

Maar dat is niet per se zo, dus dan vraag je het even, op luchtige wijze zoals deze lezer heeft gedaan. Heel goed, zou ik denken. Je mag best zelf iets vinden van het risico en de onwil om besmet te raken, dat is niet alleen een zaak van de gastvrouw.

Controleren daarentegen kan niet. Dus na de vraag moet je het aan de mensen overlaten of ze het doen.

Je kunt eventueel nog zelf een fotootje van je negatieve test in de app zetten, ter stimulering. Maar de grens tussen stimulatie en dwingelandij is hier dun.

Marjoleine de Vos (64)


 


 

In een week waarin ruim 40 procent van pcr-tests positief is, kun je twee kanten op redeneren: het besmettingsrisico is zo groot, tuurlijk moeten we allemaal testen.

Of: het virus is nu overal, je krijgt het toch wel, dus waarom testen? Intussen veranderen de wetenschappelijke inzichten voortdurend. Wat nu verstandig is, kan morgen weer anders zijn.

Voor uw vraag doet het er niet toe. Hier geldt een andere regel: wie uitnodigt bepaalt. Aan de vriendin om te vragen of alle gasten een zelftest willen doen. Aan de gasten om te bepalen of ze nog willen komen als ze dat niet doet. Hooguit kun je informeren of ze wil dat iedereen zich laat testen, maar het is haar huis, haar feestje en zij bepaalt de regels.

En als u alsnog twijfelt: het was nog nooit zo makkelijk om een smoesje te verzinnen. „Ik voel me niet zo lekker, misschien beter als ik niet kom. Have fun!”

Martine Kamsma (47)


 


Gezondheid gaat voor alles, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen.

Je zou mogen verwachten dat de gastvrouw de nodige voorbereidingen treft om een veilige omgeving te creëren voor de genodigden, in dit geval een vrijwillige gezondheidscheck tijdens een pandemie. Waarom zou dat te veel gevraagd zijn?

Juist omdat jonge mensen (nou ja, jong: dertigers, millennials dus, lijken in de beeldvorming eeuwig jong) geneigd zijn om hun eigen gezondheid te overschatten. Het maakt je misschien niet populair, maar zelf het voortouw nemen als de gastvrouw haar verantwoordelijkheid niet neemt getuigt van volwassenheid. Ook als het niet jouw feestje is.

Lotfi El Hamidi (35)

 

Illustratie Lotte Dijkstra