‘De Schiedamseweg is de levensader van Bospolder-Tussendijken’

Buiten- en binnenexpositie Foto Expo Bo/Tu vertelt op verschillende locaties het naoorlogse verhaal van de wijk Bospolder-Tussendijken.

De Schiedamseweg, in 1982.
De Schiedamseweg, in 1982. Foto Stadsarchief Rotterdam

Portretten van bewoners van de wijk Bospolder-Tussendijken vullen deze maand mobiele billboards langs de Schiedamseweg. Deze buitententoonstelling maakt deel uit van de Foto Expo Bo/Tu die op verschillende locaties het verhaal vertelt van dit deel van Delfshaven, over de periode 1950-2022. De hoofdexpositie is ingericht in het Diepeveengebouw aan de Pelgrimstraat.

„De Schiedamseweg is de levensader van Bospolder-Tussendijken”, zegt Houssein Bouziane van de stichting MadeBy. Foto Expo Bo/Tu wordt georganiseerd in samenwerking met welzijnsaanbieder WMO Radar. „Door de portretten kunnen voorbijgangers kennismaken met de mensen in de wijk.”

Jongens voetballen op straat, rond 2010. Foto Jan van der Ploeg

Hij heeft er zijn handen vol aan. Niet alleen zit hij de beroepsfotografen achter de broek die in het gebied hebben gefotografeerd, ook probeert hij zoveel mogelijk amateurbeelden voor de expositie los te peuteren die bewoners van Bo/Tu (zoals de wijk liefkozend wordt genoemd) in de afgelopen decennia hebben gemaakt.

De inrichting van Bospolder-Tussendijken als woongebied met vooral sociale woningbouw werd rond 1930 voltooid. Bij het ‘vergissingsbombardement’ van 31 maart 1943 werd een groot deel vernield, er vielen meer dan driehonderd doden. Na de oorlog vestigden zich veel immigranten in de wijk.

De Gijsingflats, in 2018. Foto Frank Hanswijk

„Deze turbulente geschiedenis willen we door middel van fotografie laten zien”, zegt Bouziane. Met een weids gebaar door de bovenzaal van het rijksmonument met de karakteristieke toren aan de Schiemondzijde geeft hij aan hoe hij de inrichting voor zich ziet. Hij noemt de namen van de fotografen Jan van der Ploeg, Carel van Hees, Frank Hanswijk, Florian Braakman en Jannes Linders die hun werk laten zien in het gebouw van Diepeveen.

Het Diepeveenpand is zelf deel van de historie van Bospolder-Tussendijken. Oorspronkelijk de hoofdvestiging van een handelsmaatschappij in ijzerwaren bood het later onderdak aan decorbouwers, architecten en het legendarische ontwerpbureau Hard Werken. Het gebouw en de nabije omgeving worden door de Dudokgroep ontwikkeld tot een urban woonwijk.

De hoofdtentoonstelling in Diepeveen (Pelgrimsstraat 5) opent op 24 februari en loopt tot eind maart. Meer informatie via MadeBy en WMO Radar
Fietsers voor de Mathenesserbrug, in 1965. Foto Stadsarchief Rotterdam