‘Dat oude voetbalshirt staat symbool voor onze jeugd’

Stijlfamilie Madja Amin (32) is regisseur, voor Onze Straat ’20 – May kreeg hij een Gouden Kalf. Zijn broer Akaar Amin (28) is grafisch vormgever en oprichter van streetwearmerk Lack of Guidance.

Madja (links) draagt een broek en overhemd van Our Legacy, vintage schoenen van Prada en een vintage jas van Kenzo. Akaar draagt een broek van Armani Jeans, een overhemd van Comme de Garçons, een trui van Miu Miu en schoenen van Prada, allemaal vintage. Foto Jaimy Gail

Madja

„Ik had een heel volle kledingkast, die heb ik pas helemaal opgeruimd, uitgezocht en sterk geminimaliseerd. Zo erg dat ik er onlangs voor stond en dacht: shit, het is best weinig. Maar het is voor mij belangrijk dat er alleen kleding hangt die me een bepaald gevoel geeft en die van goede kwaliteit is. Ik wil dat ik niet hoef na te denken als ik voor de kast sta. Dat alles wat ik pak goed is. Vroeger had ik keuzestress, dat wil ik niet meer.

„Mijn doel is om naar één outfit te gaan, een soort uniform, zoals Steve Jobs dat had. Dat is voor mij de ultimate goal van een eigen identiteit, maar ook van efficiëntie. Ook in mijn huis staat bijna niks, dat vind ik fijn, zo min mogelijk ruis. In mijn kast heb ik nu nog drie broeken, twee paar schoenen en wat overhemden, dus ik ga de goede kant op. Ik ben nog aan het uitzoeken wat mijn uniform precies gaat worden, maar in elk geval donker en vrij ingetogen. Dat is mijn smaak; meer op de achtergrond.

„Akaar heeft een meer uitgesproken smaak, hij is er meer mee bezig, het is ook zijn werk natuurlijk. Als ik iets nieuws koop vraag ik hem advies. Ik koop sinds een jaar eigenlijk alleen nog maar vintage. Soms krijg ik van Akaar een advertentie doorgestuurd, als ik zelf iets tegenkom stuur ik dat hem om te checken wat hij ervan vindt. Zoals bij deze leren jas.

„Akaar en ik houden allebei van voetbal. Vroeger had ik een voetbalshirt van Mateja Kežzman. We groeiden op in hartje Osdorp en hij voetbalde bij PSV in Eindhoven, maar hij was zo goed, iedereen vond hem vet. Dat shirt staat voor mij symbool voor onze jeugd. Als ik het nog zou hebben zou ik het inlijsten, maar ik ben het al jaren kwijt, helaas.”

Akaar

„Ik spaar tweedehands voetbalshirts. Ongeveer vijftig heb ik er nu . In de zomer heb ik bijna elke dag zo’n shirt aan. Het draagt gewoon het lekkerst, dat stofje. Een voetbalshirt heeft altijd waarde, het is een herinnering – dat is hoe wij het bij ons kledingmerk Lack of Guidance benaderen. We begonnen met een paar T-shirts, maar nu maken we volledige collecties: modieuze streetwear met een nostalgisch voetbalgevoel.

„Als voetballiefhebbers een voetbalshirt zien, weten ze van welk seizoen het is, wie er gewonnen heeft, wie er scoorde en in welk stadion. Zulke herinneringen kan mode ook oproepen. Ik koop bijna alleen tweedehands. Omdat het duurzaam is, en omdat ik niet wil lopen in wat iedereen draagt. De items waar ik warm van word, zijn meestal van rond 2000.

Vroeger keek ik naar Madja wat kleding betreft, hij was ouder en liep voor. Nu vraagt hij mij om advies

Akaar Amin

„Vroeger keek ik naar Madja wat kleding betreft, hij was ouder en liep voor. Nu vraagt hij mij om advies. We zijn allebei meer gaan investeren in kleding. Hij gaat daarin steeds meer richting het minimalistische, terwijl ik steeds meer weirde kleuren ben gaan kopen. Op Marktplaats – Vinted gebruik ik nooit, dan zou ik overweldigd raken – zag ik pas een lichtgroene broek van Jean Paul Gaultier, ik wist gelijk dat ik hem moest hebben. Dan wil ik er niet te veel voor betalen, dus dat wordt ruzie in de Marktplaats-chat, maar uiteindelijk heb ik de broek voor de prijs die ik in mijn hoofd had. Zo’n broek is dan nog best duur, maar hij is van een mooi merk en een tijdloos stuk.

„Ik draag veel ringen. Ik kocht de meeste op vakantie in Koerdistan – mijn ouders komen er vandaan. Maar de ring om mijn pink kreeg ik van Madja. Hij heeft hem speciaal laten maken, met het logo van mijn merk. Heel tof.”

Fotografie Jaimy Gail. Haar en make-up Vannessa Chan.