Ook jongens krijgen nu uitnodiging voor HPV-vaccinatie

Rijksvaccinatieprogramma HPV kan onder andere baarmoederhalskanker veroorzaken. Per jaar zijn er ook zo’n 400 mannen die kanker krijgen door het virus.
Tot nu toe werden de HPV-prikken alleen gegeven aan meisjes vanaf dertien jaar.
Tot nu toe werden de HPV-prikken alleen gegeven aan meisjes vanaf dertien jaar. Foto Koen van Weel/ANP

Voor het eerst worden ook jongens uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Tot nu toe werden HPV-prikken alleen gegeven aan meisjes vanaf dertien jaar, omdat het virus onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Ook wordt de leeftijd verlaagd van dertien naar tien jaar en ouder.

Jongens kunnen HPV bij zich dragen zonder dat te weten, en later iemand anders besmetten wanneer er seksueel contact plaatsvindt. Bovendien zijn er verschillende ziektes en aandoeningen die het virus kan veroorzaken, zoals kanker aan de mond- en keelholte, penis of anus. Volgens het RIVM zijn er elk jaar meer dan 1.100 vrouwen en bijna 400 mannen die kanker krijgen na besmet geraakt te zijn met HPV. Ongeveer 80 procent daarvan kan worden voorkomen met de vaccinatie, schrijft het RIVM. Ook draagt de vaccinatie van jongens bij aan het opbouwen van groepsimmuniteit.

Het besluit om ook jongens uit te nodigen voor een vaccinatie werd in 2019 genomen. Maandag stuurt het RIVM de eerste uitnodigingsbrieven voor de inenting. Ongeveer 800.000 tieners krijgen een brief. Door de leeftijd te verlagen naar tien jaar is het effect van de vaccinatie zo groot mogelijk, het werkt het beste voordat iemand mogelijk in aanraking is geweest met het virus. Ook krijgen alle twaalf- tot achttienjarigen die nog niet zijn gevaccineerd tegen HPV een uitnodiging om dat alsnog te doen.

HPV komt veel voor, acht op de tien mensen zijn ooit geïnfecteerd geweest. Het lichaam ruimt het virus meestal zelf op. Er zijn meer dan honderd varianten, waarvan sommige kanker kunnen veroorzaken.

Lees ook: Vaccin beschermt goed tegen baarmoederhalskanker