Oskar Back Prijs voor violiste Isobel Warmelink

Muziekconcours In een bijna lege zaal won Isobel Warmelink (25) zaterdagavond de belangrijkste Nederlandse vioolprijs Oskar Back. Ze „nam de jury mee in de huid van het vioolconcert van Alban Berg”.

Isobel Warmelink
Isobel Warmelink Foto Foppe Schut

Violiste Isobel Warmelink (25) won zaterdagavond de finale van de Oskar Back Prijs, de belangrijkste prijs van het Nederlands Vioolconcours. De jury prees „haar gepassioneerde spel en de fantastische samenspel met het orkest”. Omdat de avond hoe dan ook niet voor tien uur ’s avonds beëindigd kon worden, ging de finale in TivoliVredenburg Utrecht door als livestream zonder publiek. Thuiskijkers konden per sms stemmen voor de publieksprijs, die naar Emma Roijackers (26) ging.

Onderdeel van de finale was het zelf leiden van het Residentie Orkest in een Rondo van Mozart, wat Warmelink volgens de jury het beste deed. Na Mozart mochten de finalisten zich bewijzen in ofwel het vioolconcert van Alban Berg (een technisch meesterstuk, zo ingewikkeld dat het bij uitzondering met bladmuziek gespeeld mocht worden) ofwel het vioolconcert van Erich Korngold (meeslepend, feelgood filmisch). Van de twee finalisten die Berg kozen, blonk tweedeprijswinnares Roijackers uit in verbluffend puntgave technische perfectie, maar het was Warmelink die de jury „meenam in de huid van het stuk.”

Hoewel technisch uitstekend, leek Warmelink niet meer over techniek na te hoeven denken. Zij verdween als enige op de avond volledig in de muziek.

Toch was het het optreden van de derdeprijswinnares Iris van Nuland (19) dat het nieuwsgierigst maakt naar de toekomst. Van Nuland speelde – logisch – minder ‘perfect’ en volwassen dan haar zes jaar oudere medefinalisten, maar daarvoor in de plaats klonk jeugdige speelsheid en durf om experimenterend een beetje buiten de lijntjes te kleuren. Haar Mozart was speelser dan het orkest kon bijhouden, haar optreden als geheel muzikaal veruit het meest meeslepend. Naast haar medefinalisten zal Van Nuland nu nog te jong zijn geweest voor de eerste prijs, maar mijn advies: wacht niet te lang met kaarten kopen als ze over een jaar of zes nog eens in de finale staat.