Zorgen om fraude bij aanvragen compensatie voor Toeslagenaffaire

Belastingdienst Medewerkers van onder andere de Belastingdienst en gemeenten hebben meldingen gemaakt van vermoedelijke fraude. De aanvragers hopen onterecht (meer) compensatie te krijgen na de Toeslagenaffaire.
Staatssecretaris Aukje de Vries heeft fraudemeldingen van medewerkers van verschillende instanties binnengekregen.
Staatssecretaris Aukje de Vries heeft fraudemeldingen van medewerkers van verschillende instanties binnengekregen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen, VVD) maakt zich zorgen om signalen van fraude bij het aanvragen van compensatie voor de Toeslagenaffaire. Sommige aanvragers hopen onterecht (meer) compensatie te krijgen, schrijft ze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft van verschillende instanties meldingen gekregen, zoals de Belastingdienst en gemeenten. Naast signalen over „overcompensatie” zijn er „verdenkingen van frauduleuze handelingen om (meer) compensatie te krijgen”, schrijft de staatssecretaris. Ze zegt alert te zijn op „signalen van mogelijke onrechtmatigheid” en wil onderzoeken of medewerkers meer mogelijkheden kunnen krijgen om misstanden aan te kaarten. „Wel wil ik benadrukken dat we in de hersteloperatie juist uit willen gaan van het vertrouwen in de burger en dat aan hen snel recht wordt gedaan.”

Lees ook: Via inkomstenbelasting op de zwarte lijst

Meer dan 50.000 aanmeldingen

Een andere zorgelijke ontwikkeling vindt de staatssecretaris meldingen over intermediairs die zich aanbieden om tegen betaling verzoeken tot compensatie in te dienen. „Dit is absoluut niet noodzakelijk voor een aanmelding.” Daarnaast zouden mensen zich aanmelden die geen recht op herstel blijken te hebben, zegt De Vries. Inmiddels hebben 50.9000 mensen zich aangemeld om compensatie te krijgen. Er moet nog getoetst worden wie daar ook daadwerkelijk recht op heeft.

Door de fraudeaanpak van de Belastingdienst moesten tienduizenden ouders ten onrechte hun ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Afgelopen week meldde accountantsbureau PwC dat de fiscus in tientallen gevallen jarenlang op basis van uiterlijk of afkomst inschatte of iemand een hoger risico vormde voor het plegen van fraude.