Tennisser Nadal dicht bij record met finaleplaats Australian Open

Grand Slam De Spanjaard rekende in de halve finale van de Australian Open in vier sets af met de Italiaan Berrettini en kan zondag zijn 21ste grandslamtitel winnen. Nog nooit eerder won een man er meer dan twintig.
Rafael Nadal viert zijn overwinning op Matteo Berrettini.
Rafael Nadal viert zijn overwinning op Matteo Berrettini. Foto Andy Brownbill/AP

Tennisser Rafael Nadal is één overwinning verwijderd van zijn 21ste grandslamtitel, die hem een record in het mannentennis zou opleveren. In de halve finale van de Australian Open had de Spanjaard vrijdag vier sets nodig om Italiaan Matteo Berrettini te verslaan: 6-3, 6-2, 3-6 en 6-3. Daarmee gaat hij zijn zesde finale spelen in Melbourne, het toernooi hij slechts één keer eerder wist te winnen, in 2009.

Als de 35-jarige Nadal zondag wint, is hij alleenhouder van het mannenrecord meeste grandslamtitels. Nu deelt hij dat nog met Novak Djokovic en Roger Federer, maar die zijn beiden afwezig in Melbourne. Djokovic’ visum werd bij binnenkomst in Australië ingetrokken. De Servische tennisser - die de Australian Open al negen keer won - is niet gevaccineerd tegen het coronavirus en kon niet aantonen waarom hij hiervoor een medische vrijstelling had gekregen. Federer is geblesseerd.

Nadal begon de wedstrijd furieus, en speelde naar eigen zeggen zijn „beste twee sets in hele lange tijd”, doelend op de voetblessure die hem vorig jaar een lange tijd aan de kant hield. Na de eerste twee sets bood Berrettini meer tegenstand, maar onvoldoende om Nadal te weerhouden van zijn 29ste grandslamfinale. In de finale staat Nadal tegenover de Rus Daniil Medvedev, die later op vrijdag in vier sets de Griek Stefanos Tsitsipas versloeg. Medvedev is momenteel de nummer twee van de wereld (achter Djokovic) en won vorig jaar nog de US Open.