Sobere Botticelli van de hand voor 41 miljoen euro

Kunstmarkt Botticelli’s sobere Christusportret uit circa 1500 is donderdag voor bijna 41 miljoen euro bij geveild. Spectaculair was ook de opbrengst voor een Egyptisch beeld.

Sandro Botticelli: De man van zorgen (circa 1500). Geveild voor: 45.400.000 dollar Foto Sotheby’s
Sandro Botticelli: De man van zorgen (circa 1500). Geveild voor: 45.400.000 dollar Foto Sotheby’s

Een herontdekt en sober Christusportret van de Italiaanse renaissanceschilder Sandro Botticelli (1445-1510) is donderdag bij Sotheby’s in New York geveild voor omgerekend bijna 41 miljoen euro. De anonieme inbrenger kocht het werk in 1963 op een veiling in Londen voor 10.000 pond.

Botticelli is de schilder van De geboorte van Venus en ander profane meesterwerken. Het geveilde Christusportret stamt uit circa 1500, zijn late carrière, toen zijn woonplaats Florence onder de invloed was gekomen van de fanatieke boeteprediker Girolamo Savonarola. Botticelli ging toen vroom werk schilderen.

Botticelli heeft Christus geportretteerd met zijn handen gekruist tegen zijn borst en met de wonden van zijn kruisiging. Om zijn schouderlange haar een krans van miniatuurengelen, uitgerust met de martelwerktuigen waarmee de verlosser aan het kruis is bewerkt.

Adriaen Coorte: Stilleven met bosaardbeitjes. Opbrengst:2.440.000 dollar. Foto Sotheby’s
Egyptische zandstenen beeld uit de Vijfde Dynastie, circa 2440-2355 voor Christus. Opbrengst: 9.915.600 dollar. Foto Sotheby’s

De opbrengst ligt volgens The Art Newspaper net onder de niet openbaar gemaakte lage richtprijs van het veilinghuis. Slechts één werk van Botticelli bracht op een veiling een hoger bedrag op. Dat was een jaar geleden, toen een jongensportret voor zo’n 82 miljoen euro werd geveild.

Een stilleven met een schaaltje bosaardbeitjes van de 17de-eeuwse Nederlandse schilder Adriaen Coorte verwisselde donderdag op dezelfde veiling voor 2,2 miljoen euro van eigenaar. Die opbrengst voor dit doek ter grootte van A4-tje lag ruim boven de verwachting.

Spectaculair was de opbrengst voor het buitenbeentje tussen de oude-meesterschilderijen, een 80 centimeter hoog Egyptisch beeld van zandsteen uit circa 2400 voor Christus. Het werd verkocht voor 9 miljoen euro, ruim drie keer de lage richtprijs.