Rutte: Sahla mag even geen actief partijlid meer zijn

VVD Premier en VVD-leider Mark Rutte vindt dat Soumaya Sahla voorlopig niet als adviseur van zijn partij mag optreden. Ze heeft te laat spijt betuigd voor haar lidmaatschap van de Hofstadgroep, waarvoor ze werd veroordeeld.

Frits Bolkestein en Soumaya Sahla.
Frits Bolkestein en Soumaya Sahla. Foto: John van Hamond

Soumaya Sahla kan voorlopig niet meer actief zijn als adviseur voor de VVD, en al helemaal niet op het gebied waar ze de laatste jaren juist actief was: veiligheid en justitie. Dat zei VVD-leider Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie als minister-president.

Rutte vindt weliswaar dat iedereen „een tweede kans verdient” maar hij vindt het „onwaarschijnlijk” dat Sahla „op dit type advisering weer actief wordt in de VVD”. Voor andere adviesfuncties is „tijd nodig”, aldus Rutte.

Sahla raakte vorige week opnieuw in opspraak wegens haar verleden als lid van de terroristische Hofstadgroep. Na haar veroordeling in 2014 is zij gederadicaliseerd en kwam ze via voormalig partijleider Frits Bolkestein bij de VVD terecht. PVV-Geert Wilders had daar felle kritiek op. Hij zei vorige week in de Tweede Kamer: „De VVD heeft een terrorist in dienst die mij onder de groene zoden wilde krijgen.”

In eerste instantie stond de partijleiding van de VVD achter Sahla, die voorzitter is van een adviescommissie op het gebied van deradicalisering en terreur. Afgelopen zondag zei fractievoorzitter Sophie Hermans zich opnieuw op de kwestie te willen beraden, omdat ze aan het debat met Wilders „een ongemakkelijk gevoel” had overgehouden. Een paar dagen later kwam Sahla met een openbare spijtbetuiging en legde haar functie bij de VVD neer.

Late spijtbetuiging

Dat deze spijtbetuiging zo laat is gekomen – acht jaar na haar veroordeling – is voor Rutte reden om te zeggen dat Sahla voorlopig niet actief kan zijn in zijn partij. Ook speelt mee dat de andere commissieleden met we ze samenwerkte dat volgens de premier niet meer willen.

In de voor de VVD ongemakkelijke kwestie, door oppositieleider Wilders aangewakkerd, maakt Rutte zichzelf ook een verwijt. „We hadden eerder moeten vaststellen dat zij [Soumaya Sahla, red.] nog geen spijt had betuigd voor haar lidmaatschap van de Hofstadgroep en de hele zaak die daaruit voortkwam.” Hij had zich, zei Rutte, als partijleider „eerder in de kwestie moeten verdiepen”. „Dat is waar ik zo van baal.”