Oud-Kamerlid Bart Snels nieuwe toezichthouder Belastingdienst

Fiscus Als Kamerlid initieerde Bart Snels het parlementaire onderzoek naar de Toeslagenaffaire. Op 1 februari begint hij in zijn nieuwe functie.
Bart Snels in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.
Bart Snels in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Foto Lex van Lieshout / ANP

Voormalig Tweede Kamerlid Bart Snels wordt inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD). Dat is vrijdag besloten in de ministerraad op voordracht van minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken, CDA). Snels begint op 1 februari in zijn nieuwe functie.

De IBTD is een recent opgerichte, onafhankelijke tak van het ministerie van Financiën die moet helpen bij het herstel van het vertrouwen in de Belastingdienst. Dat heeft een deuk gekregen na onder meer de Toeslagenaffaire, waarbij tienduizenden ouders onterecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Het was tevens de aanleiding voor het aftreden van kabinet-Rutte III in januari vorig jaar. Snels initieerde als Kamerlid voor GroenLinks de parlementaire ondervraging naar de Toeslagenaffaire.

Voor hij Kamerlid werd, was Snels onder meer redacteur bij televisieprogramma Buitenhof, beleidsmedewerker bij het ministerie van Financiën en docent economie aan de Universiteit Twente.

Lees ook: Vertrek Bart Snels pijnlijk voor Jesse Klaver