Oekraïense president Zelensky: nog lang geen sprake van oorlog met Rusland

Rusland Volgens president Zelensky van Oekraïne geven media en de Amerikaanse president Joe Biden de indruk dat er een zware oorlog aanstaande is. Zo ver is het volgens hem nog lang niet, maar escalatie is „niet onmogelijk”.
President Zelensky deed zijn uitspraken vrijdag tijdens een persconferentie voor buitenlandse media.
President Zelensky deed zijn uitspraken vrijdag tijdens een persconferentie voor buitenlandse media. Foto AFP Photo/Ukraine presidency

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft westerse media en de Verenigde Staten ervan beschuldigd paniek te zaaien over de situatie met Rusland. De economie van het land zou daaronder lijden. „Als journalisten de situatie willen begrijpen, laat ze dan naar Kiev komen. Hebben we soms tanks die door de straten rijden?” Dat zei hij vrijdag tijdens een persconferentie voor buitenlandse media, waar onder andere lokale media over berichten.

Lees ook: Als Rusland Oekraïne binnenvalt, hoe zou dat er dan uitzien?

Volgens Zelensky geven de media en president Joe Biden van de VS de indruk dat er een oorlog aankomt en dat er militairen op straat zijn. „Dat is niet het geval. We kunnen deze paniek niet gebruiken.” De situatie is volgens de Oekraïense president niet meer gespannen dan normaal.

Hij voegde er wel aan toe dat „escalatie niet onmogelijk is”. Volgens Zelensky maakt het Witte Huis een fout door overmatig het risico op een oorlog te benadrukken. Dat zou hij ook tegen Biden hebben gezegd tijdens hun telefoongesprek donderdag. Hij vindt het onnodig dat de VS en het Verenigd Koninkrijk diplomaten hebben teruggetrokken uit Oekraïne, omdat het land volgens hem „geen Titanic” is.

Ook gaf hij toe dat Rusland probeert Oekraïne te intimideren en destabiliseren. Om dat het hoofd te kunnen bieden, wil hij militaire, politieke en economische steun van het Westen. Hij zei 4 tot 5 miljard dollar (3,6 tot 4,6 miljard euro) daarvoor nodig te hebben. Hij gaf niet aan waar dat geld vandaan moet komen of waar hij het in wil investeren. Toch ziet Zelensky Rusland niet als het grootste gevaar, volgens hem is dat destabilisatie van binnenuit, door bijvoorbeeld cyberaanvallen of een economische crisis.