Maarten Keulemans uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2021

Coronaverslaggeving Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans is vrijdag uitgeroepen tot beste Journalist van het Jaar 2021, vanwege zijn „onvermoeibare verslaggeving van de corona-epidemie voor de Volkskrant”.
Maarten Keulemans is door tijdschrift Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2021.
Maarten Keulemans is door tijdschrift Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2021. Foto Duco de Vries

Tijdschrift Villamedia van de NVJ (Nederlandse Vereniging voor Journalisten) heeft wetenschapsjournalist Maarten Keulemans vrijdag uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2021. Keulemans kreeg de prijs toegekend voor zijn „onvermoeibare verslaggeving van de corona-epidemie voor de Volkskrant”.

Als hoogtepunt noemt de jury zijn langlopende serie ‘Keulemans in Quarantaine’. De jury noemt hem „een journalist van deze tijd, die niet schuwt om aan te geven waar zijn twijfelt zit, terugkomt op eerdere conclusies als het nodig is en met iedereen het gesprek aangaat.”

Na uitreiking van de prijs, in de bibliotheek van Den Haag, gaf Keulemans aan de prijs te accepteren met een dubbel gevoel. Hij schrijft over een onderwerp waarvan hij tegelijkertijd hoopt dat het snel voorbij is. „Ik denk aan al die arme freelance journalisten. Je zult maar theaterrecensent zijn in een lockdown.”

Lees ook: De wetenschapsjournalist als scheidsrechter van feitelijkheid

Villamedia wijst de Journalist van het Jaar sinds 2006 elk jaar aan. Vorig jaar won Geertjan Lassche de prijs voor zijn serie Frontberichten over zorgmedewerkers in de eerste golf van de coronacrisis.