Kinderarbeid

Nestlé gaat boeren betalen als ze kinderen naar school sturen

Cacao-oogst in Ivoorkust.
Cacao-oogst in Ivoorkust. Foto Luc Gnago /Reuters

Nestlé, het grootste voedingsbedrijf ter wereld, lanceert een plan om kinderarbeid en andere misstanden in de cacaoproductie tegen te gaan, door boeren direct te betalen voor bepaalde inspanningen. Zo kunnen cacaoboeren bijvoorbeeld extra geld verdienen wanneer ze hun kinderen (tot en met zestien jaar) naar school laten gaan, of als ze duurzamere oogstmethoden gebruiken. Dat heeft Nestlé donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om bedragen tot omgerekend 480 euro extra per jaar per cacacaoboer. Na twee jaar wordt dit verlaagd naar 240 euro extra per jaar.

Het Zwitserse Nestlé is eigenaar van chocolademerken als Kitkat, Bros en Rolo en is met een omzet van ruim 81 miljard euro een van de grootste cacao-inkopers ter wereld. In 2030 wil het bedrijf in totaal 1,3 miljard Zwitserse frank (1,25 miljard euro) hebben gestoken om de omstandigheden in de cacaoteelt te verbeteren, drie keer meer dan het er tot toe nu toe aan besteedde.

In de cacaosector zijn allerhande grote problemen. Het grootste deel van de cacao komt van veelal kleine en zeer arme boeren in Ghana en Ivoorkust. In bijna de helft van de Ghanese en Ivoriaanse boerengezinnen in de cacaoteelt wordt gebruikgemaakt van kinderarbeid, blijkt uit recent onderzoek van de University of Chicago. Volgens Nestlé is dat te wijten aan grote armoede en slechte leefomstandigheden in plattelandsgemeenschappen. Daarnaast, stelt Nestlé, kent de cacaosector ook „toenemende klimaatrisico’s”.

Naast een beloning voor schoolgaande kinderen zullen boeren directe vergoedingen kunnen krijgen voor onder meer de snoei van cacacaobomen (waardoor de opbrengst omhooggaat) en het aanplanten van ‘schaduwbomen’, die moeten beschermen tegen droogte en hitte.

Een woordvoerder van Nestlé zegt dat de investeringen in het verbeteren van de cacaoteelt niet leiden tot prijsstijgingen, omdat het de bedoeling is dat de kosten „in de keten worden opgevangen”. Bijvoorbeeld door hogere productiviteit.