Opinie

Een diepe buiging voor Gento, Pelé en Wim Jansen

Clarence Seedorf

Twee voetbalgrootheden zijn niet meer onder ons en één gaat er al enige tijd ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Anderhalve week geleden overleed Paco Gento, de legendarische speler die met Real Madrid zes keer de Europa Cup 1 won, de voorloper van de Champions League. Vooral dankzij dat fabuleuze linkerbeen maakte hij furore in de jaren vijftig en zestig en kende hij een carrière waar we een diepe buiging voor mogen maken. Ook na zijn loopbaan als voetballer bleef hij een actieve rol spelen bij de club. Zeer geliefd was hij bij fans en spelers, en de clubleiding behandelde hem altijd als een koning – wie er ook voorzitter was. Paco Gento stond boven de partijen; een zachtaardige man met een wit hart, zoals Los Blancos zeggen. Ook zijn commentaren zullen gemist worden in tv-programma’s waar over voetbal wordt gepraat, en ze zullen hem als toeschouwer missen bij de wedstrijden van Real Madrid, thuis én uit, vooral in de Champions League. De club was zijn thuis – waar de legende begon en eindigde.

Pelé leeft gelukkig nog, maar heeft serieuze problemen met zijn gezondheid: nu moet hij weer chemotherapie ondergaan. De laatste jaren heeft hij een paar keer voor zijn leven moeten vechten en net als in zijn voetbaljaren op het veld is hij er steeds als winnaar uit tevoorschijn gekomen. Zijn positiviteit was al aanstekelijk toen hij nog voetbalde, en als mondiale sporticoon inspireert hij tot de dag van vandaag nóg massa’s mensen.

Onlangs zag ik beelden waarop hij samen met een fysiotherapeut grappen aan het maken was, tijdens revalidatie-oefeningen – vanzelfsprekend met een bal. Wat een plezier om te zien dat Pelé nog over zo’n spirit beschikt. Veel van mijn vrienden en oud-collega’s hebben hem de afgelopen tijd dagelijks gesteund met Instagramberichtjes en -video’s. Hopelijk komt hij er ook nu weer als winnaar uit en kunnen we nog jaren van hem genieten.

De dood van Wim Jansen, een voetballer pur sang en een man met een hart van goud, heeft me nog meer geraakt dan het overlijden van Gento. Niet veel mensen weten dat we goed bevriend waren. Vooral tijdens mijn moeilijkere periode in Nederland heeft hij naast me gestaan. Veel adviezen en inspiratie kwamen uit de gesprekken met deze legende. Zijn voetbalkennis en ervaring hebben me vooral geholpen om anders te kijken naar zaken in de voetbalwereld waar je zelf geen invloed op hebt.

Hij is zelfs een paar keer bij me langsgekomen toen ik in Madrid en in Italië voetbalde. Nadat ik bij AC Milan ben gaan spelen, hebben we niet veel contact meer gehad. Maar dat zegt ook weer iets over de persoon Wim Jansen. Hij was er toen ik steun het meest nodig had en op het moment dat hij zag dat alles goed was, nam hij weer afstand. Ik ben zeer dankbaar voor de mooie gesprekken die we hadden en denk met plezier terug aan de keren dat we met zijn familie uit eten gingen.

We hebben niet veel tijd om een positieve impact op de levens van andere mensen te maken. Wim Jansen heeft dat gedaan.

Clarence Seedorf is oud-voetballer. Nu is hij ondernemer, filantroop en gastspreker.