Docent Groningse universiteit op non-actief na ophef over onderwijzen complottheorieën

Onderzoek Studenten beschuldigden de universitair hoofddocent ervan complottheorieën te verspreiden in zijn lessen. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) stelt een onafhankelijk onderzoek in.
Docent Tjeerd Andringa gaf het vak Systems View of Life aan het University College Groningen.
Docent Tjeerd Andringa gaf het vak Systems View of Life aan het University College Groningen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Docent Tjeerd Andringa, een hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), is door die universiteit op non-actief gesteld nadat studenten hem beschuldigden van het verspreiden van complottheorieën in zijn lessen. Dat meldt de RUG vrijdag in een verklaring. „Vastgesteld is dat door deze onrust de betrokken docent geen onderwijs kan geven zoals beide partijen dat willen,” schrijft de universiteit. Ook komt er een onafhankelijk onderzoek naar „de gang van zaken”.

Woensdag publiceerde de universiteitskrant UKrant een artikel waarin studenten die Andringa’s vak Systems Views of Life bij het University College Groningen (UCG) volgden, vertellen over wat hij in de lessen verkondigt: hij doceerde onder meer over hoe vaccinaties autisme zouden veroorzaken, over ‘de dominerende positie van Joden’ en besprak complottheorieën over 9/11. Volgens de studenten probeerde hij hen ook van zijn „alternatieve waarheid” te overtuigen.

In het artikel van de UKrant verklaarde het bestuur van de RUG na „een lange periode van toezicht en observatie” al te hebben besloten het vak Systems Views of Life niet meer aan te bieden. Of Andringa andere vakken die in de studiegids stonden nog zou mogen geven, was toen nog onduidelijk – de universiteit deed „nader onderzoek”. Nu maakt de RUG duidelijk dat hij „in afwachting van de uitkomst” van het onafhankelijke onderzoek „geen onderwijs zal verzorgen”.