ACM stelt ‘diepgaand onderzoek’ in naar fusie RTL en Talpa

Toezichthouder De Autoriteit Consument en Markt gaat onderzoek doen naar de gevolgen van de fusie tussen RTL en Talpa voor adverteerders.
Toezichthouder ACM stelt een diepgaand onderzoek in naar de fusie tussen RTL en Talpa.
Toezichthouder ACM stelt een diepgaand onderzoek in naar de fusie tussen RTL en Talpa. Foto Jeroen Jumelet / ANP

De fusie tussen Talpa en RTL vergt diepgaand onderzoek naar de gevolgen van samengaan voor de commerciële televisiemarkt. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vrijdag bekendgemaakt. De effecten op de markt voor adverteerders moeten verder in kaart gebracht worden. Ook zijn er zorgen over de macht die het fusiebedrijf zou hebben ten opzichte van aanbieders van (digitale) televisie en productiebedrijven. De markt voor tv-producties zou kunnen lijden onder verminderde investering in externe producenten, waarmee op termijn verschraling van het aanbod van tv-programma’s „in het nadeel is van de consument”.

Lees ook: Als RTL en Talpa fuseren, zijn vrijwel alle commerciële tv-zenders in handen van één bedrijf

Talpa en RTL, concurrenten op de commerciële tv-markt, kondigden vorig jaar aan om de krachten te bundelen om zo beter partij te kunnen bieden tegen met name Amerikaanse videodiensten zoals Netflix en Disney. Sven Sauvé, topman van RTL Nederland, zei recent in NRC dat de fusie „niets met tv te maken heeft”. De ACM lijkt met deze stap toch de marktpositie in de Nederlandse tv-wereld zwaar mee te wegen. Het fusiebedrijf zou qua marktaandeel de NPO voorbijschieten.

RTL en Talpa moeten nu een vergunning aanvragen, waarna de ACM verder gaat met haar onderzoek. De markttoezichthouder gaat onder meer een „diepgaande data-analyse doen van de prijseffecten van de fusie op de advertentiemarkt”. Mogelijk moeten de partijen onderdelen afstoten, al is daarover nu nog niets duidelijk. Onder RTL valt bijvoorbeeld ook het salesbedrijf BrandDeli, dat advertentieruimte verkoopt voor kleinere commerciële tv-zenders in Nederland zoals Discovery en Viacom, en het grote productiebedrijf BlueCircle.

De stap van de ACM staat los van de recente publiciteit rond succesprogramma The Voice of Holland, waar sprake zou zijn geweest van seksueel overschrijdend gedrag door betrokken artiesten Ali B, Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur. RTL schrapte het programma gedurende onderzoek naar de misstanden. Talpa-eigenaar John de Mol is door de kwestie in verlegenheid gebracht, aangezien hij tot 2020 nog producent was van The Voice. Zijn tv-bedrijf Talpa (met onder meer zenders SBS 6, Net 5, Veronica) staat los van het in opspraak geraakte programma.