WeTransfer blaast beursgang af vanwege ‘wisselvallige markt’

Aandelenbeurzen Met de notering hoopte het bedrijf op een waarde van tot 716 miljoen euro. Er zouden voor ongeveer 160 miljoen euro aan aandelen uitgeven worden.
WeTransfer is een dienst waarmee bestanden verstuurd kunnen worden die te groot zijn om te mailen.
WeTransfer is een dienst waarmee bestanden verstuurd kunnen worden die te groot zijn om te mailen. Foto Koen van Weel/ANP

WeTransfer gaat toch niet naar de beurs in Amsterdam. Dat meldt het bedrijf donderdag in een persbericht. WeRock N.V., de eigenaar van het techbedrijf, vindt de marktomstandigheden op aandelenbeurzen op dit moment te „wisselvallig”. De bestandendeeldienst hoopte met de beursgang op een waarde van tot 716 miljoen euro en wilde voor ongeveer 160 miljoen euro aan aandelen uitgeven.

Beleggers maken zich zorgen over de stijgende rente in de Verenigde Staten en de beurskoersen zijn de afgelopen tijd flink gedaald. Vooral techaandelen worden hard geraakt. Eerder deze maand kondigde WeTransfer aan een notering te willen aan de Euronext in Amsterdam.

De dienst werd lang gezien als een zogeheten ‘unicorn’, dat wil zeggen dat het bedrijf op papier in potentie meer dan 1 miljard dollar (880 miljoen euro) waard is, maar dat bleek bij de aankondiging van de beursgang flink minder te zijn. WeTransfer is een dienst waarmee onder meer bestanden verstuurd kunnen worden die te groot zijn om te mailen.

Abonnementen

Het bedrijf verdient geld met advertenties en abonnementen. Volgens WeTransfer zelf maken zo’n 87 miljoen mensen maandelijks gebruik van de dienst. Bijna 390.000 gebruikers betalen voor WeTransfer: zij kunnen extra grote bestanden versturen en zien geen reclame. Naast het delen van bestanden heeft het bedrijf ook een dienst waarmee gebruikers online schetsen en presentaties kunnen maken.

Volgens WeRock N.V. groeit de omzet van WeTransfer ieder jaar met ruim 30 procent. De verwachte inkomsten voor 2021 schat het bedrijf op meer dan 100 miljoen euro. WeTransfer maakt winst: de ebitda bedroeg ruim 21 miljoen euro in de eerste negen maanden van 2021.

WeTransfer werd in 2009 opgericht door de Nederlanders Ronald Hans, Rinke Visser en Bas Beerens. Het hoofdkantoor van de dienst staat in Amsterdam, daarnaast zijn er vestigingen in New York en Los Angeles. Het bedrijf heeft ongeveer 300 werknemers.

Lees ook: WeTransfer gaat in Amsterdam naar de beurs