Topzwemster Ranomi Kromowidjojo beëindigt carrière

Zwemmen Kromowidjojo is een van de meest succesvolle Nederlandse zwemsters aller tijden. Ze won drie keer olympisch goud tijdens haar carrière, die begon toen ze 15 jaar oud was.
Ranomi Kromowidjojo juicht op 19 december 2021 voor haar gouden medaille op de 50 meter vlinderslag bij de FINA Wereldkampioenschappen zwemmen in Abu Dhabi.
Ranomi Kromowidjojo juicht op 19 december 2021 voor haar gouden medaille op de 50 meter vlinderslag bij de FINA Wereldkampioenschappen zwemmen in Abu Dhabi. Foto Francois Nel/Getty Images

Ranomi Kromowidjojo (31) beëindigt per direct haar zwemcarrière. Dat heeft ze donderdag via haar Instagram-pagina bekendgemaakt. Kromowidjojo is een van meest succesvolle Nederlandse zwemsters aller tijden. Ze won drie olympische titels, werd 17 keer wereldkampioen en won 24 Europese titels.

Kromowidjojo zegt in haar verklaring dat ze in haar carrière meer bereikt heeft dan ze „ooit had durven dromen”. Hoe haar leven eruit gaat zien na het zwemmen, weet ze nog niet. ‘Kromo’ wil de komende tijd gebruiken om mensen te bedanken die belangrijk voor haar zijn geweest. Ze verwacht dat haar succesvolle zwemcarrière van 16 jaar haar gaat helpen om „anderen te inspireren” bij een volgende uitdaging. Op de website van zwembond KNZB zegt ze zich in ieder geval te blijven inzetten als ambassadrice voor de kinderrechtenorganisatie Unicef, een functie die ze al sinds 2013 vervult.

Lees ook dit profiel over Kromowidjojo: Koele zwemkampioene die straalde bij elke overwinning

Als 15-jarige behaalde Kromowidjojo in 2005 in het Italiaanse Triëst haar eerste medaille op een internationaal toernooi. Ze maakte onderdeel uit van de Nederlandse ploeg die goud won op de 4x 50 meter vrij. In totaal won ze in haar carrière, die zestien jaar duurde, maar liefst 87 medailles op EK’s, WK’s en de Olympische Spelen. Meest in het oog springend waren haar olympische titels. Op de Olympische Spelen van Beijing in 2008 won ze samen met Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Inge Dekker goud op de 4×100 meter vrij. Vier jaar later werd ze in Londen kampioen op de individuele afstanden 50 en 100 meter vrij.

In de loop der jaren ging Kromowidjojo zich meer specialiseren in de sprintnummers 100 en 50 meter vrije slag en 50 meter vlinderslag. Op die afstanden en als slotzwemster in de Nederlandse estafetteploeg won ze vele medailles. Kromowidjojo werd in 2011 en 2012 tijdens het NOC-NSF Sportgala verkozen tot Nederlands sportvrouw van het jaar.