Spotify verwijdert muziek van Neil Young om controverse over ‘desinformatie’ in podcasts

Streamingsdienst Zanger Neil Young biedt zijn muziek niet langer aan via Spotify, als daar podcasts staan met antivaxers. Hij is niet de eerste die klaagt.

Singer-songwriter Neil Young (76) wil niet op streamingdienst Spotify staan als de omstreden podcasts van Joe Rogan daar ook te vinden zijn.
Singer-songwriter Neil Young (76) wil niet op streamingdienst Spotify staan als de omstreden podcasts van Joe Rogan daar ook te vinden zijn. Foto Joshua Roberts/Reuters

Wie nog klassieke hits als ‘Rockin’ in the Free World’ of ‘Heart of Gold’ wil luisteren via Spotify, moet snel zijn. De streamingsdienst is bezig deze en alle andere nummers van Neil Young te verwijderen, nadat de Canadese singer-songwriter (76) maandag liet weten dat hij zijn muziek niet wil verspreiden via het platform zolang hier ook podcasts te vinden zijn die desinformatie over het coronavirus en -vaccins verspreiden.

Young neemt aanstoot aan de ‘Joe Rogan Experience’, in de Verenigde Staten momenteel veruit de populairste podcast van het land. Joe Rogan, een libertair ingestelde ex-komiek en vechtsportcommentator, ontvangt in zijn studio in de Texaanse hoofdstad Austin gasten van zeer uiteenlopend pluimage voor marathoninterviews van twee tot drie uur. Hij neemt er meerdere per week op en gemiddeld trekken ze elk elf miljoen luisteraars.

Een van Rogans best beluisterde afleveringen was die eind vorig jaar met Robert Malone. Deze omstreden arts stelt dat hij decennia geleden als een van de eersten begon te experimenteren met mRNA-vaccins. In de pandemie ontpopte hij zich als fel tegenstander van de techniek, die is toegepast in de coronavaccins van Pfizer en Moderna. Na zijn kritiek is Malone door de wereldwijde antivax-beweging omarmd als heldhaftige ‘klokkenluider’.

Open brief

Young publiceerde maandag een open brief – inmiddels van zijn site verwijderd – waarin hij Spotify opriep harder op te treden tegen desinformatie. „Ze kunnen Rogan hebben of Young. Niet allebei.” In een ander schrijven, dat nog wel online staat, stelt hij dat „onfeitelijke, misleidende en valse Covid-informatie” vooral beluisterd wordt door „24-jarigen, die beïnvloedbaar zijn en gemakkelijk naar de verkeerde kant van de waarheid te slingeren”.

Ze kunnen Rogan hebben of Young. Niet allebei

Neil Young

Young is niet de eerste die klaagt over Spotify. Eerder stelden artsen een petitie op van soortgelijke strekking. En twee jaar geleden klaagden medewerkers van Spotify intern dat Rogan een volgens hen ‘transfobe’ podcast opnam met Abigail Shrier, auteur van Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing Our Daughters.

Lees ook: Misinformatie in apps voor podcasts

De terugkerende ophef rond Rogan vormt een dilemma voor Spotify. Het relatief jonge audiogenre podcast is onmisbaar voor Spotify om te blijven groeien, maar het bevat ook meer opiniërende en controversiële informatie dan het doorsnee popliedje. Daarmee komt de streaminggigant onder druk om net als sociale mediakanalen als Twitter, Facebook, Instagram en YouTube óók strenger op te treden tegen desinformatie.

Rogan werd in 2020 voor ruim 100 miljoen dollar gecontracteerd door Spotify om zijn podcast voortaan exclusief via de dienst aan te bieden. Naar eigen zeggen is hem toen volledige redactionele onafhankelijkheid beloofd. Sinds Rogan in mei 2020 zijn hele podcastarchief naar Spotify overhevelde, verwijderde het bedrijf evenwel stilletjes enkele tientallen afleveringen, erkende de presentator vorig jaar: „Er waren er een paar die ze niet wilden.” De aflevering met dokter Malone stond donderdag nog op het platform.