Landbouwministerie strijdt met Brussel over terugbetaling onterechte subsidies

Europese subsidie Een collectief van tomatentelers heeft tussen 2010 en 2012 volgens de Europese Commissie miljoenenfraude gepleegd met EU-subsidies. Brussel eist het bedrag terug.
Een groep tomatentelers moet 52 miljoen euro terugbetalen aan de Europese Unie.
Een groep tomatentelers moet 52 miljoen euro terugbetalen aan de Europese Unie. Foto Sander Koning/ANP

Het ministerie van Landbouw is met de Europese Commissie verwikkeld in een strijd over de terugbetaling van miljoenen euro’s aan onterecht verleende landbouwsubsidies. Dat bevestigt het ministerie donderdag na eerdere berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Een collectief van tomatentelers ontving tussen 2010 en 2012 de EU-subsidies, maar zou daar fraude bij hebben gepleegd.

In 2013 besloot de Europese Commissie dat FresQ, zoals de naam van het collectief luidt, een bedrag van 52 miljoen euro terug moest betalen vanwege de vermeende fraude. Daar kreeg het acht jaar de tijd voor. Mede doordat FresQ in 2017 failliet ging, is het geld nooit teruggehaald. Het ministerie van Landbouw zou via curatoren hebben geprobeerd toch geld te vorderen bij voormalig leden van het collectief en deed daarom een verzoek om verlenging van het invorderingstermijn. Dat verzoek werd door de Europese Commissie niet gehonoreerd.

Een woordvoerder bevestigt dat het ministerie inmiddels 12 miljoen euro heeft terugbetaald aan de Europese Unie, omdat de einddatum voor terugbetaling van dat bedrag al was verlopen. De overige 40 miljoen euro staat nog open. De Europese Commissie, die de zaak aan persbureau ANP bevestigt, eist een volledige teruggave. Het ministerie is het daar mee oneens en zegt er alles aan gedaan te hebben om het geld bij de ontvangers terug te vorderen.