Kremlin: Rusland blijft openstaan voor dialoog over Oekraïne

Rusland Het Kremlin wil de gesprekken met de NAVO over de spanningen rond Oekraïne voortzetten, maar geeft aan dat het „zich niet zal haasten” bij inhoudelijke beoordeling van de schriftelijke reactie op Russische eisen die het Westen woensdag verstuurde.
Een Russische militair maandag op een pantservoertuig tijdens een oefening in de buurt van de grens met Oekraïne.
Een Russische militair maandag op een pantservoertuig tijdens een oefening in de buurt van de grens met Oekraïne. Foto Sergej Pivovarov/Reuters

Rusland heeft donderdag laten weten open te staan voor verdere onderhandelingen met de NAVO over de spanningen rond Oekraïne. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov reageerde op brieven van de NAVO en de Verenigde Staten, waarin zij woensdag benadrukten niet de Russische eisen te kunnen inwilligen over onder meer terugtrekking van NAVO-troepen uit Oost-Europa, maar ook zeiden in gesprek te willen blijven. Peskov zei donderdag dat ook Rusland de dialoog wil voortzetten, melden internationale persbureaus. Volgens hem is dat in het belang van zowel Moskou als het Westen.

Lees ook: Brak de NAVO een oude belofte aan Moskou om niet oostwaarts uit te breiden?

Tegelijkertijd zei Peskov dat de houding van de NAVO en VS niet veel ruimte biedt voor optimisme. Zij noemden de Russische eisen woensdag „onbespreekbaar”. Moskou wil naast de terugtrekking van NAVO-troepen ook dat Oekraïne nooit lid wordt van de alliantie. De partijen gaven in de brieven aan dat zij andere onderwerpen wensten te bespreken met Rusland, zoals wapenbeheersing en maatregelen om het onderlinge vertrouwen te verbeteren.

Koude Oorlog

Met de reactie van Peskov is het laatste woord vanuit Moskou in de discussie met de VS en NAVO over Oekraïne nog niet gesproken. Hij vergeleek de spanningen met die van de Koude Oorlog. Het Kremlin zal zich volgens de woordvoerder „niet haasten” in de inhoudelijke beoordeling van de brieven.

Rusland verzamelde de afgelopen weken honderdduizend militairen aan de grens met Oekraïne. In reactie daarop hebben westerse landen militaire steun aan Oekraïne toegezegd. De Europese Unie bereidt sancties voor die zullen worden ingezet bij een eventuele aanval van Rusland op Oekraïne. Bij een interventie wil de EU Rusland economisch raken. De sancties houden volgens persbureau AFP waarschijnlijk verband met het dichthouden van een gaspijplijn tussen Rusland en Europa.