‘Katholieken in Nederland veel progressiever dan de kerk’

Onderzoek Een ruime meerderheid van de actief gelovigen zegt voorstander te zijn van het homohuwelijk en van stervenshulp bij voltooid leven, blijkt uit onderzoek van I&O.
Driekwart van de katholieken zegt voorstander te zijn van het kerkelijk homohuwelijk.
Driekwart van de katholieken zegt voorstander te zijn van het kerkelijk homohuwelijk. Foto Vatican Media/AFP

Veel actieve katholieken denken net zo progressief over onderwerpen als abortus, euthanasie of het homohuwelijk als de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van I&O Research in opdracht van dagblad Trouw, onder bijna 2.000 actieve en voormalige katholieken. Slechts één op de zeven actief gelovigen vindt dat de kerk met zijn tijd meegaat.

Ruim de helft (52 procent) van de actieve katholieken stelt tegen een verbod op abortus te zijn, dat is volgens het onderzoek hetzelfde percentage als de gemiddelde Nederlander. Van de voormalig katholieken denkt bijna driekwart er zo over. Ook zegt bijna 70 procent dat de kerk euthanasie moet accepteren en is zelfs 65 procent van de gelovigen voor stervenshulp bij voltooid leven. Verder is meer dan driekwart van de actieve katholieken voorstander van het kerkelijk homohuwelijk en van vrouwen in het priesterambt.

De standpunten gaan veelal in tegen de opvattingen van de top van de katholieke kerk. „Er klinkt naar de leiding een roep om verandering” om met de tijd mee te gaan, zegt I&O-onderzoeker Charlotte van Miltenburg in Trouw. Toch is die kloof voor maar 8 procent reden om hun geloof te overdenken.

Celibaat

Wat opvalt is dat jonge katholieken onder de 34 jaar conservatiever zijn in hun opvatting over het celibaat dan ouderen. Ook geloven zij vaker dan 65-plussers in de hel. De steun voor de katholieke leer is in de leeftijdscategorie 35-49 jaar het grootst, maar ook daar staat niet meer dan een derde achter de conservatieve standpunten.

Het onderzoek van I&O bestaat uit een vragenlijst, opgesteld met de redactie van Trouw, die door bijna 900 mensen is ingevuld die zich als katholiek actief beschouwen, verder deden meer dan 1.000 voormalig katholieken mee aan het onderzoek. Daarnaast diende een groep van ruim 1.000 ondervraagden als dwarsdoorsnee van de Nederlandse bevolking. De groep van voormalige katholieken was op alle punten het progressiefst.