Foto Marijn de Jong

‘Je eigen omgeving bestaat uit duizenden werelden’

Dit weekend komt het fotoboek uit van de Rotterdamse fotografen Rafaël Philippen (49) en Marijn de Jong (46), die anderhalf jaar samen optrokken om hun wijken beter te leren kennen. Ze probeerden „echt” contact te maken – met mensen, een struik of stuk plastic.

Contact maken met hun onderwerp. Daar draait het om in het fotoproject van de Rotterdamse fotografen Rafaël Philippen (49) en Marijn de Jong (46). Vanaf februari 2020 trokken ze anderhalf jaar samen op om de wijken waarin zij wonen – respectievelijk IJsselmonde en Kralingen – beter te leren kennen en vast te leggen. Het leverde een fraai, bijna poëtisch fotoboek op dat deze zaterdag uitkomt: Contact. Vanaf dit weekend is er ook een tentoonstelling in Verhalenhuis Belvédère.

De twee kenden elkaar niet. Philippen raakte geïntrigeerd toen hij werk van De Jong zag – voor zijn Stichting Beeldmix zoekt hij fotografen die hij aan elkaar koppelt. „Hij doet geen concessies, heel de wereld is zijn palet. Hij richt zich niet op één onderwerp”, zegt Philippen. „Zo werk ik ook, het was een beetje thuiskomen.”

Ze besloten hun eigen én elkaars omgeving te fotograferen. Minimaal één keer per week gingen ze op pad – soms samen en soms los van elkaar. Ze probeerden „echt” contact te maken – met mensen, of een struik of een stuk plastic. Hoe? „Kijken en erop af gaan, onderdeel worden van je onderwerp”, zegt Philippen. „Ik doe er altijd een ‘dansje’ omheen.” De Jong: „Je omgeving bestaat uit duizenden werelden die je niet ziet. Als je steeds via de vaste route loopt, blijft veel verborgen.”

Philippen schrok hoeveel daklozen er bij hem in de buurt in bosjes verblijven. „We moeten beter voor de medemens zorgen. Wist ik wel, maar je sluit je er voor af.” De Jong ontmoette een man die, gekleed in oranje hesje, deed alsof hij werkt voor Gemeentewerken om ongestoord te kunnen scharrelen. Hun project is niet klaar, ze gaan door met fotograferen. „Wellicht komt er over twee jaar weer een boek.”

‘Engel’ Foto Rafael Philippen

‘Levi’ Foto Rafael Philippen

‘Helena’s Glas’ Foto Marijn de Jong

‘Druppels’ Foto Rafael Philippen

Foto Marijn de Jong

‘Zelfportret’ Foto Marijn de Jong

‘Muur’ Foto Rafael Philippen

‘Poepen’ Foto Rafael Philippen

‘Shovel’Foto Rafael Philippen

‘Hassan’ Foto Marijn de Jong

‘Ellie’ Foto Marijn de Jong

‘Olijf’ Foto Rafael Philippen

‘Kralingse Veer’ Foto Marijn de Jong

Marijn de Jong (fotografie en tekst) en Rafaël Philippen (fotografie): Contact. Uitgever Stichting Beeldmix, 190 blz, €29,95. ISBN: 9789083055022. Verkrijgbaar in de boekwinkel en via de website foto-contact.nl