Franse musea restitueren nazi-roofkunst aan erfgenamen voormalige eigenaren

Nazi-roofkunst Vijftien door de nazi’s geroofde kunstwerken uit het Louvre, Musée d’Orsay en andere Franse musea zullen aan erfgenamen van de voormalige joodse eigenaren worden gerestitueerd.

Gustav Klimt, ‘Rozenstruiken onder de bomen’, circa 1905. Afkomstig uit de collectie van Musée d’Orsay.
Gustav Klimt, ‘Rozenstruiken onder de bomen’, circa 1905. Afkomstig uit de collectie van Musée d’Orsay. Foto Musée d’Orsay

Vijftien door de nazi’s geroofde kunstwerken uit het Louvre, Musée d’Orsay en andere Franse musea zullen aan erfgenamen van de voormalige joodse eigenaren worden gerestitueerd. Met het wetsvoorstel waarmee die overdracht wordt geregeld, heeft de Nationale vergadering, het lagerhuis van het tweekamerparlement van Frankrijk, dinsdag ingestemd.

Het gaat onder meer om het schilderij Rozenstruiken onder de bomen (circa 1905) van Gustav Klimt, uit de collectie van Musée d’Orsay in Parijs, en De vader (1911-1912), een schilderij van Marc Chagall, afkomstig uit Centre Pompidou, ook in Parijs.

Marc Chagall, Le père, 1911. Foto Musée d’art et d’histoire du Judaïsme

Bredere missie

Het schilderij van Klimt werd in maart al van de muur gehaald toen de Franse regering een restitutieprocedure aankondigde. De vrouw die het schilderij in 1938 gedwongen moest verkopen, Eleonore ‘Nora’ Stiasny, werd met haar familie gedeporteerd en vermoord door de nazi’s. De Franse staat kocht het schilderij in 1980 voor het toekomstige Musée d’Orsay bij een kunsthandel in Zürich.

In een verklaring zei de Franse minister van Cultuur, Roselyne Bachelot, dat het nog langer vasthouden van de vijftien kunstwerken „een ontkenning van de menselijkheid” van de betrokken joodse families betekent. Naar verwachting zal de Senaat, het Franse hogerhuis, op 15 februari instemmen met het wetsvoorstel.

De teruggave maakt deel uit van de bredere missie van het Franse ministerie van Cultuur. Sinds 2019 wordt geprobeerd om roofkunst in museale collecties op te sporen. Eerder deze week werd bekend dat het Louvre de bijna 14.000 tussen 1933 en 1945 verworven kunstwerken laat onderzoeken door restitutie-experts van veilinghuis Sotheby’s.

Lees ook: Sotheby’s helpt Louvre met onderzoek naar roofkunst in de collectie