Laatste nieuws coronacrisis

Ondernemers krijgen nog langer de tijd om belasting te betalen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit coronablog af.

Lees hier het coronablog van 29 en 30 januari

Ondernemers krijgen nog langer de tijd om belasting te betalen

Ondernemers die van de regeling gebruik hebben gemaakt hun belastingbetaling uit te stellen in verband met onzekere inkomsten vanwege coronamaatregelen, hebben nog tot 31 maart om het verschuldigde bedrag terug te betalen. Eerst zouden ze dat al vóór 31 januari moeten doen. Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA) maakte de uitbreiding van de maatregel vrijdag bekend in een Kamerbrief.

Het kabinet heeft het besluit genomen „in het licht van de afgelopen periode en de beperkende maatregelen die voorshands bestaan”, waardoor de uiterlijke betaaldatum van 31 januari te vroeg komt. Volgens Van Rij heeft de maatregel tot nu toe ruim 380.000 ondernemers ondersteund. Ruim 264.000 van hen hebben op het moment nog een openstaande belastingschuld, bij elkaar bijna negentien miljard euro.

Van Rij benadrukt in de Kamerbrief dat het kabinet ondernemers oproept „verantwoord met deze regeling om te gaan”. Het laten oplopen van schulden kan zorgen voor „problematische schuldsituaties” die het economisch herstel van ondernemingen juist kan tegenwerken.

Foto Remko de Waal/ANP

Opnieuw dagrecord positieve coronatests, RIVM kampt nog steeds met achterstand

Bij het RIVM zijn tussen donderdag- en vrijdagochtend 74.085 meldingen van positieve coronatests geregistreerd, opnieuw een dagrecord. Het instituut kampt daarnaast nog steeds met een achterstand: besmettingen zijn wel vastgesteld, maar nog niet geregistreerd. Die achterstand is vrijdag opgelopen tot zo’n 76.000 meldingen over de afgelopen elf dagen, meldt persbureau ANP.

Het RIVM meldt ook negen overlijdens als gevolg van Covid-19. Het betekent niet dat zij in de afgelopen 24 uur zijn overleden, de cijfers komen vaak met enige vertraging binnen bij het instituut.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt licht toe

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal licht toegenomen. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag werden 1.141 mensen met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen verzorgd, tien meer dan donderdag.

Lees ook: Hoe gaat het nu in de zorg? Zeven ziekenhuizen vertellen

De hoeveelheid coronapatiënten op de intensivecareafdelingen nam toe met vijf tot 238. Ook in de verpleegafdelingen in de ziekenhuizen kwamen er vijf mensen met Covid-19 bij, wat het totaal op 903 brengt.

Minder bussen, metro’s en treinen door hoog ziekteverzuim

Meerdere openbaar vervoerbedrijven hebben deze week noodgedwongen hun dienstregeling moeten aanpassen vanwege een hoog aantal ziekmeldingen. Relatief veel medewerkers zitten thuis omdat ze positief zijn getest op het coronavirus of met een besmet iemand in contact zijn geweest. Onder meer NS krijgt een deel van de roosters niet rond, evenals busbedrijf Connexxion, het Rotterdamse OV-bedrijf RET en het Amsterdamse stadsvervoerbedrijf GVB.

NS schaalt geleidelijk af en voert de eerste wijzigingen op 7 februari door. Op trajecten waar gewoonlijk zes treinen per uur rijden, zullen dat er voor onbepaalde tijd vier zijn, bijvoorbeeld van Schiphol naar Nijmegen. Hetzelfde geldt voor trajecten waar normaal vier treinen per uur worden ingezet: dat worden er twee. Door tijdelijk af te schalen, creëert NS „ruimte om de oplopende ziektemeldingen op te vangen”, waardoor reizigers minder vaak zullen worden verrast door „plotselinge treinuitval”, staat in een donderdag gepubliceerde persverklaring.

Ook Connexxion heeft aanpassingen moeten doorvoeren, maar alleen in de gemeenten ten zuiden van Amsterdam. Zo rijden bussen tijdelijk volgens een zaterdagsdienstregeling in onder meer Aalsmeer, Amstelveen en Haarlemmermeer. Ook in Amsterdam moeten OV-reizigers rekening houden met veranderingen: meerdere trams en bussen van de GVB rijden de komende tijd iets minder vaak. Datzelfde geldt voor de metro op bepaalde trajecten in Rotterdam.

Commerciële teststraten dicht uit onvrede over GGD

Uit onvrede over de GGD blijven sinds vrijdag elf van de zeventien commerciële testlocaties dicht. Volgens de zes commerciële testbedrijven komt de GGD afspraken niet na over wanneer het mensen die moeten worden getest doorstuurt naar de testbedrijven. „Onze afspraak is dat de GGD mensen naar ons doorstuurt als zij langer dan twaalf uur moeten wachten op hun testafspraak. En wij gaan niet open zolang dat niet de norm is”, zegt Bas Bobeldijk, één van de ondernemers. Nu zou de GGD pas na 24 uur wachten mensen doorsturen. „Op deze aantallen kunnen wij onze zaak niet openhouden.”

De teststraten die normaliter testen voor toegang, ondersteunen sinds deze week de overbelaste GGD met extra testcapaciteit. Deze week hadden er 50.000 extra testen per dag beschikbaar moeten komen. Maar de testbedrijven, aangesloten bij Stichting Open Nederland (SON) die het commerciële testen namens de overheid coördineert, sloten vrijdagochtend hun teststraten. Zij hebben „onvoldoende vertrouwen in het aantal af te nemen testen om hiermee de business case rond te rekenen”, leest een verklaring.

Conflict
De oorzaak is volgens de testaanbieders een conflict over wanneer de GGD mensen doorstuurt naar de commerciële straten. Stichting Open Nederland en de GGD’s kwamen overeen dat de testers pas doorgestuurd werden als de teststraten van de GGD volgeboekt waren. Over de definitie van ‘vol’ wordt geruzied: aanvankelijk werden alleen testers doorgestuurd die langer dan 48 uur moesten wachten, zegt Bobeldijk: „Dat was onhoudbaar wat ons betreft. Uiteindelijk hebben ze het teruggebracht naar 24 uur.”

Een verbetering, maar nog steeds niet conform de afspraak van twaalf uur, zegt Bobeldijk. Onder hoge druk gingen de commerciële teststraten woensdag toch open om de GGD te ontlasten, maar het gevolg liet zich raden, zegt Bobeldijk: „Wij gingen uiteindelijk donderdagochtend open, maar op onze twee locaties kregen wij in totaal 64 mensen om te testen tegen een tientje per test. Dat kan niet uit.”

De GGD stelt dat de problemen een technische oorzaak hebben. „We zitten in een opstartfase en er wordt hard gewerkt aan het oplossen van de ict-problemen”, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. „Dit loopt nog niet zoals het moet wat erg vervelend is voor alle partijen. Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen.” Bobeldijk ontkent dat de ict een rol speelt in het conflict. Stichting Open Nederland erkent dat er „tot dusverre weinig mensen doorverwezen zijn” naar de commerciële teststraten. „Dat hangt onder andere samen met de termijn: wanneer is het ‘vol’ bij de GGD? Dat ligt uiteindelijk bij de GGD”, zegt een woordvoerder.

Een medewerker van een commercieel testbedrijf voert een coronatest uit. Foto Robin van Utrecht/ANP

Marokko heropent luchtruim na ruim twee maanden

Marokko heropent op 7 februari na een sluiting van ruim twee maanden zijn luchtruim voor internationale vluchten. Dat heeft de Marokkaanse regering besloten, meldt AFP op basis van het Marokkaanse staatspersbureau MAP.

Het Noord-Afrikaanse land kondigde op 29 november een vliegverbod af om de verspreiding van de Omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan. Sindsdien gaan er geen passagiersvluchten. Over coronamaatregelen aan de grens en de toegangsvoorwaarden voor reizigers buigt een commissie zich nog; daarover worden op een later tijdstip mededelingen gedaan, aldus de regering in een verklaring.

De noodtoestand die sinds 2020 in Marokko van kracht is wegens de coronapandemie, is ondertussen met een maand verlengd tot 28 februari.

Ook in derde week van 2022 geen oversterfte

In de derde week van januari 2022 zijn er in Nederland iets minder mensen overleden dan verwacht voor deze tijd van het jaar. Er is dus geen sprake van oversterfte. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt. Er overleden naar schatting 3.250 mensen, zo’n 140 minder dan verwacht. De doodsoorzaken kan het CBS pas over een paar weken melden. Het RIVM registreerde in week drie veertig overleden coronapatiënten, maar die registratie is niet compleet.

Vorige week was er voor het eerst sinds lange tijd geen sprake van oversterfte: er overleden zo’n 250 mensen minder dan verwacht. Van begin augustus (week 31) tot aan twee weken geleden lag de oversterfte mede als gevolg van de coronapandemie boven de verwachte sterfte. In december vorig jaar was er een gemiddelde oversterfte van 785 per week.

Onder tachtigplussers was er in week drie sprake van ondersterfte: er overleden zo’n 190 personen minder dan verwacht in die categorie. Onder de 64- tot 80-jarigen was er wél oversterfte: er overleden 57 personen meer dan verwacht. Onder de bevolking jonger dan 65 jaar overleden er elf mensen meer dan verwacht. Onder kwetsbare personen, zoals bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen, was er geen meer sprake van oversterfte in week drie.

Informatie over de doodsoorzaken van overledenen ontvangt het CBS pas later. Daarom zijn alleen de doodsoorzaken van alle overledenen tot augustus vorig jaar bekend.

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Vrijdag besluit voetbalbond KNVB over hoe de amateurvoetbalcompetities in de A-categorie zullen worden uitgespeeld. Ook verschijnt een man voor de rechter die verdacht wordt van diefstal en verkoop van GGD-gegevens.