Soumaya Sahla legt tafelvoorzitterschap VVD-netwerk neer na kritiek

Justitienetwerk De afgelopen week was er veel kritiek, voornamelijk van de PVV, op VVD-lid Soumaya Sahla, die in 2014 veroordeeld werd voor haar lidmaatschap van de terroristische Hofstadgroep.
VVD-coryfee Frits Bolkestein en Soumaya Sahla in 2017 in Utrecht.
VVD-coryfee Frits Bolkestein en Soumaya Sahla in 2017 in Utrecht. Foto John van Hamond/ANP

Soumaya Sahla stopt met haar functie als tafelvoorzitter van het justitienetwerk van de VVD. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van Sahla en waarnemend VVD-voorzitter Onno Hoes. De afgelopen week was er veel kritiek, voornamelijk van de PVV, op VVD-lid Soumaya Sahla, die in 2014 veroordeeld werd voor haar lidmaatschap van de terroristische Hofstadgroep. „De VVD heeft een terrorist in dienst die mij onder de groene zoden wilde krijgen”, zei Wilders vorige week in de Tweede Kamer.

Sahla werd in 2014 veroordeeld tot drie jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie (de Hofstadgroep) en verboden wapenbezit. In de verklaring betuigt ze woensdag spijt voor haar verleden en bestempelt ze de betreffende periode als „zwarte bladzijden”. Ze zegt dat het „goed” is deze spijtbetuiging nu publiekelijk te delen. „Ik betreur de keuzes die ik toen heb gemaakt ten diepste en iedereen in mijn omgeving weet dat van me.” Ze blijft wel lid van de VVD.

Hoes schrijft dat „het veel te lang heeft geduurd” voordat de partij deze zaak heeft opgelost. „Dat nemen wij onszelf kwalijk.” De VVD voelde volgens Hoes „ongemak” bij de werkzaamheden van Sahla, omdat ze nog niet „publiekelijk spijt” had betuigd voor haar verleden.

Lees ook: VVD aarzelt: hoe verder met Sahla?