Recensie

Recensie Film

Schatzoeken met straatjongens in Teheran

Jeugdfilm In de poëtisch-realistische Iraanse avonturenfilm ‘Sun Children’ gaat een groepje straatjongens op zoek naar een schat en redt een school. Onderwijs is de echte rijkdom.

Wereldwijd werken meer dan 150 miljoen minderjarigen als kinderarbeider. De Iraanse filmmaker Majid Majidi droeg zijn film Sun Children aan hen op.

In de Iraanse film geven kinderogen traditioneel een blik op een grotere wereld van sociaal onrecht. Sun Children is echter meer een rechttoe-rechtaan mix van melodrama en avonturenfilm en daarmee ook geschikt voor kinderen vanaf een jaar of twaalf. Met een duidelijke boodschap: de schat die de twaalfjarige Ali en zijn vrienden voor een lokale maffiabaas moeten opgraven, ligt niet onder de school waar hij ze naartoe stuurt, maar erin. Om in de kelders te komen, moeten ze zich namelijk voordoen als leerlingen en ontdekken ze dat in de klaslokalen grotere rijkdom huist: een opleiding

Het poëtisch-realisme van de film compenseert de soms wat al te melodramatische vertelling. Ali wordt verscheurd tussen de loyaliteit voor oude en nieuwe vrienden, onder wie een Afghaanse vluchteling die alles op alles zet om onderwijs te volgen. En moet zijn moeder uit het ziekenhuis zien te krijgen. Hoofdrolspeler Roohollah Zamani werd in Venetië met de Marcello Mastroianni-prijs voor beste debuut bekroond. Net zoals bij het Italiaanse filmicoon ligt de kracht van zijn acteren in zijn ogen.